Nagyvilág europoli

Tunézia beindult az Európába tartó migránsok feltartóztatásában

Valeria Ferraro / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Valeria Ferraro / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Tunézia nagyszabású biztonsági műveletet indított a hétvégén az Európába tartó migránsok feltartóztatására – közölte vasárnap a TAP állami hírügynökség az észak-afrikai ország hatóságaira hivatkozva.

Szfaksz kikötővárosában csak pénteken és szombaton több mint kétszáz migránst akadályoztak meg abban, hogy bárkákon tengerre keljenek Olaszország és ezáltal európai uniós terület felé.

A TAP közölte azt is, hogy a művelet során hat bárkát foglaltak le, az embercsempészek után pedig körözés indult.

Tunézia vált az afrikai migránsok egyik legfőbb tranzitállomásává. Szfaksztól az olaszországi Lampedusa szigetéig mindössze 190 kilométer az út. Az aprócska szigethez az utóbbi időben naponta több mint ötezer illegális bevándorló érkezett. Vasárnap Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz kormányfő felkereste a helyi migránstábort.

Az Európai Unió a nyáron pénzügyi segélyekért cserébe megállapodott Tunéziával arról, hogy a helyi hatóságok keményebben fognak fellépni az embercsempészekkel szemben, megakadályozandó a migránsok útrakelését Európa felé.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik