Élő Nagyvilág

Elárverezik az oroszok Zelenszkij egyik házát

AFP
AFP

Két teherhajó tart az ukrán kikötők felé gabonáért

Ukrajna szombaton bejelentette, hogy két teherhajó tart a Fekete-tengeren ukrán kikötők felé, az elsők július vége óta amikor Oroszország felmondta a gabonaszállítási egyezményt.

“Az első kereskedelmi hajók most haladnak át az ideiglenes folyosón az ukrán kikötők felé tartva” – írta Facebook-oldalán Olekszandr Kubrakov, az újjáépítéséért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes.

A Resilient Africa és az Aroyat nevű hajók készek Csornomorszk kikötőjében megközelítőleg 20 ezer tonna gabonát berakodni, amelynek a rendeltetési helye Afrika és Ázsia – áll a két hajó parancsnoksága által kiadott közleményben. A dokumentum szerint a hajók a Karolina-szigeteki Palau zászlaja alatt közlekednek, a legénység tagjai török, azeri, egyiptomi és ukrán állampolgárok.

Moszkva korábban többször arra figyelmeztetett, hogy az ukrán gabonát szállító hajókat célpontnak tekinti. Oroszország júliusban felmondta az ENSZ és Törökország közvetítésével tavaly létrejött gabonaszállítási egyezményt, amely a háború ellenére lehetővé tette a világélelmezés szempontjából létfontosságú ukrán gabona exportját.

Azóta Oroszország többször légierővel támadta az ukrajnai kikötőket és gabonakereskedelmi létesítményeket.

Washington: a Moszkvának nyújtott észak-koreai segítség nem okoz nagy változást

Észak-Korea felgyorsíthatja az ukrajnai háborúba szánt tüzérségi lőszerek szállítását Moszkvának, de ez nem jelentene nagy változást a háborúban – jelentette ki szombaton Norvégiában egy NATO-tanácskozásra érkezve az amerikai hadsereg vezérkari főnöke.

Mark Milley hadseregtábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője a vele utazó újságíróknak úgy nyilatkozott: a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti minapi találkozó következményeként Észak-Korea feltehetően 152 milliméteres szovjet gyártmányú lövedékeket szállít majd Moszkvának, de ez szerinte nem hoz fordulatot a háborúban. “Kétlem, hogy döntő jelentőségű lenne” – fogalmazott.

Mark Milley és a többi NATO-tagország vezérkari főnöke az Oslo északi peremén fekvő Holmenkollen síközpontban tanácskozik a hétvégén, hogy megvitassa az Ukrajnának nyújtandó támogatást és más regionális védelmi kérdéseket.

(MTI)

Az oroszok a tél közeledtével ismét az ukrán infrastruktúrát vehetik célba

Oroszország a tél közeledtével ismét az ukrán infrastruktúrát veheti célba – állítja a brit védelmi minisztérium. A legutóbbi hírszerzési frissítésében az áll, hogy az oroszok nagy mennyiségű cirkálórakétákat vethetnek be a hadműveletekben – írja a The Guardian.

Arról is beszámolnak, hogy Ukrajna több támadást indíthat majd a közeljövőben orosz hajók ellen.

Több drón lesz, több támadás, és kevesebb orosz hajó. Ez biztos

– mondta Mykhailo Fedorov miniszter egy pénteki interjúban.

Zelenszkij egyik ingatlanját is elárverezik az oroszok

A krími orosz hatóságok szombaton közölték, hogy mintegy 100 ukrán ingatlan eladását tervezik – írja a Reuters. A cikk szerint az egyik ingatlan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tulajdona. A hatóságok az első nyolc árverést már meg is tartották, ukrán üzletemberek államosított ingatlanjait értékesítették. Az adásvételi szerződések értéke több mint 815 millió rubel (8,51 millió dollár) – közölte Vlagyimir Konsztantyinov, a krími parlament elnöke. A krími orosz hatóságok februárban közölték, hogy mintegy 500 ingatlant államosítottak, köztük olyanokat, amelyek vezető ukrán politikusok és üzletemberek tulajdonában vannak

Ukrán miniszterelnök-helyettes a kisebbségi vitáról: Fontosnak véljük az egyensúlyt, de nem fogunk hátralépni

Már tárgyalnak a delegációk a kisebbségi vita elsimításáról – mondta a Népszavának Olha Sztefanisina ukrán miniszterelnök-helyettes, aki normálisnak tartja, ha az ukrajnai magyarok ukránul is megtanulnak.

Olha Sztefanisina leszögezte, hogy nem kíván engedményekről beszélni.

Mi az Ukrajnában élő embereket szolgáljuk, és teljesen természetes, hogy közülük mindenki beszéljen ukránul. Normálisnak tartjuk, hogy a magyar nemzetiségű iskolások magyarul és ukránul is tanulnak. Fontosnak véljük az egyensúlyt. Nem fogunk hátralépni és megfeledkezni arról, amit az elmúlt években tettünk. Kaptunk olyan jelzéseket, hogy a magyar iskolák 56 ezer olyan ukrán diákot tudtak befogadni, akik kénytelenek voltak elmenekülni az otthonaikból. Ők az ukrán nyelvű oktatásnak köszönhetően tudták folytatni a tanulmányaikat. De megértjük, hogy a kisebbségi nyelvhasználat bonyolult kérdés és feszültségeket generál. Parlamentünk ezért döntött úgy, hogy egy évvel elhalasztjuk az oktatási reform hatályba lépését és konzultációkat kezdünk Budapesttel. Az egyeztetéseket követő megállapodás alapján meg fogjuk hozni a szükséges döntéseket, amelyek közül azonban nem mindegyik igényel jogszabály-módosítást

— mondta a miniszterelnök-helyettes.

Sztefanisina felidézte: szeptember elsejére minden anyanyelvi könyvet kinyomtattak és eljuttattak a kisebbségi iskolákba, miközben az ukrán tannyelvű oktatási intézmények számára ezt nem tudták garantálni. Ügyeltünk rá, hogy elkerüljük a feszültségeket, és ne tűnjön úgy, hogy bárki is diszkriminálja a kisebbségeket — hangsúlyozta.

Megnézte az orosz atomfegyvereket Kim Dzsongun

Kim Dzsongun észak-koreai vezető szombaton Vlagyimir Putyin elnök védelmi miniszterének kíséretében megtekintette az orosz atomfegyverekkel felszerelt stratégiai bombázókat és hiperszonikus rakétákat. A Reuters jelentése szerint a mosolygó Kimet Szergej Sojgu fogadta az oroszországi Knevicsiben, mintegy 50 km-re (30 mérföldre) a távol-keleti orosz várostól, Vlagyivosztoktól.

Shoigu megmutatta Kimnek Oroszország stratégiai bombázóit – a Tu-160, Tu-95 és Tu-22M3 típusú bombázókat -, amelyek nukleáris fegyverek hordozására alkalmasak. Shoigu elmondta Kimnek, hogy a repülők

képesek Moszkvából Japánba elrepülni és onnan vissza.

A Kreml azt közölte, hogy Kim látogatása során nem írtak alá semmilyen megállapodást a két ország vezetői.

(via The Guardian)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik