Nagyvilág

Ételszállító furgon alá kötözte magát – így szökött meg az exkatona London legzsúfoltabb börtönéből

Lucy North / PA Images / Getty Images
Lucy North / PA Images / Getty Images
Filmbe illő volt Daniel Abed Khalife szökése. A terrorizmussal vádolt férfit négynapos hajtóvadászat után fogták el Londonban.

A korábban a brit hadsereg egyik fő kommunikációs központjában, a staffordi bázison szolgáló exkatona, a 21 éves Daniel Abed Khalife azért került börtönbe idén januárban, mert – a vádak szerint – az év első napjaiban bombának tűnő tárgyat helyezett el a szolgálati helyén, hogy „másokban azt a hitet keltse, hogy az említett tárgy felrobbanhat vagy meggyulladhat, és ezáltal személyi sérülést vagy anyagi kárt okozhat” – ami akár terrorcselekménynek is minősülhet.

És ami még súlyosabb: azt gyanítják, hogy visszaélt a bizalmas információkkal, amelyekhez hozzáfért a brit szárazföldi haderő távközlési infrastruktúráját biztosító Royal Corps of Signals hálózatfejlesztő mérnökeként – ami szintén terrorizmusnak, és egyben kémkedésnek is minősülhet. (Bár a BBC azt írja, hogy ez enyhébb terrorcselekménynek számít, amiért csupán 12 hónapos börtönbüntetést lehet kiszabni.)

A hivatalos megfogalmazás szerint a Royal Corps of Signals kötelékében szolgálva „olyan információkat szerzett meg vagy próbált megszerezni, amelyek alkalmasak arra, hogy egy terrorcselekményt elkövető vagy előkészítő személy számára hasznosak legyenek”. A brit közmédia azóta azt is megírta, hogy a 2019 májusa és 2022 januárja közötti törvénysértő tevékenységével Iránnak kémkedhetett.

Metropolitan Police Service / AFP PHOTO Daniel Abed Khalife szökése után kiadott körözési fotója.

A londoni fiatalembert először még 2021 augusztusában tartóztatták le az utóbbi vádak miatt – egészen pontosan azért, mert megsérthette a hivatalos titkokról szóló törvényt –, de ekkor az ügye tárgyalásáig szabadon engedték, és visszamehetett a Royal Corps of Signals nyugat-közép-angliai központjába, hogy folytassa a katonai szolgálatot.

A bombának tűnő tárgyat – ami a híradások szerint valójában nem bomba volt – 2023 januárjának első napjaiban, pár héttel a második letartóztatása előtt helyezte el a védelmi minisztérium Staffordban található katonai bázisán, amely nemcsak a Royal Corps of Signals bizonyos egységeinek az otthona, hanem a Defence Electronics and Components Agency nevű, közvetlen a minisztérium alá tartozó szervezet egyik székhelye, illetve a légierő egyik helikopterbázisa és kiképzőközpontja is egyben.

A bombás incidens után már nem is engedték szabadon, a bíróság döntése értelmében február elején előbb egy A-kategóriás – vagyis legmagasabb biztonsági szintű – börtönbe, a londoni HMP Belmarsh-be, majd a brit főváros egyik legnagyobb börtönébe, a B-kategóriás HMP Wandsworth-be küldték. Az utóbbi talán London egyik legzsúfoltabb börtönének számít.

Májusban pedig az ellene folyó büntetőeljárás miatt arra is kötelezték, hogy leszereljen a hadseregtől.

Daniel Abed Khalife júliusi bírósági meghallgatásán tagadta az ellene felhozott vádakat, és éppen a novemberben esedékes tárgyalására várt, amikor egy szerda reggel megszökött.

Yui Mok / PA Images / Getty Images A dél-londoni HMP Wandsworth börtön főbejárata.

A börtön túlterheltségét használhatta ki

A BBC-nek nyilatkozott Daniel Abed Khalife egykori rabtársa; a júniusban szabadult, korábban szintén a HMP Wandsworth konyháján dolgozó Chris Jones általában a reggeli elkészítéséért felelt, míg Khalife az alapanyagokat szállító furgonból hordta be az ételeket a konyhába, miközben az őrök elvileg minden mozdulatukat árgusan figyelték.

Jones elmondása szerint már ekkoriban is rendszeresen poénkodtak azzal, hogy el kellene kötni az egyik teherautót. Persze aztán mindig letettek róla, hiszen arra jutottak, hogy nem tudnának olyan könnyedén átmenni az őrök által felügyelt kapukon.

Azonban a viktoriánus korban épült HMP Wandsworth-ben a legutóbbi hivatalos vizsgálat és Jones visszaemlékezése alapján is nagy lehet a fejetlenség. Amiben nem csak az intézmény túlzsúfoltságának lehet nagy szerepe, hanem annak is, hogy a személyzet körében nagy a fluktuáció, így általában tapasztalatlan börtönőrök vigyáztak rájuk.

Jones két olyan történetet is elmesélt, ami ezt támasztja alá. Egyrészt azt állította, hogy egyszer az egész börtönt lezárták egy napra, mert azt hitték, megszökött egy rab, majd másnapra kiderült, hogy valójában nem lépett meg, hanem szabadon engedték, csak nem adminisztrálták megfelelően a dolgot. Másrészt azt, hogy egy alkalommal azért nem mehetett ki két hétig a cellájából – így zuhanyozni sem volt lehetősége –, mert az őrök nem tudták kinyitni a cellaajtót.

Az 53 éves férfi egyenesen azt mondta a brit közmédiának, hogy a HMP Wandsworth-ben jelenleg rosszabb állapotok uralkodnak, mint amilyeneket a 90-es években, az első börtönbüntetése idején tapasztalt.

Ilyen körülmények között talán annyira nem is meglepő, hogy szeptember 6-án, a raboknak szánt reggelik gyártása közben Daniel Abed Khalife rést tudott találni az intézmény védelmén:

az ételszállító furgon aljára rögzítette magát lepedőkkel és karabinerekkel, a jármű pedig reggel 7 óra 32 perckor el is hagyta a börtönt, de mire a rendőrök 8 óra 37 perckor megállították a furgont, ő már rég máshol járt.

Ahogy az sem túl meglepő, hogy az exkatona szökését követően 40 rabot áthelyeztek más intézményekbe. Illetve az sem, hogy Alex Chalk brit igazságügyi miniszter bejelentette: átfogó vizsgálatnak vetik alá az HMP Wandsworth-ot – ahol valóban nagyok lehetnek a biztonsági problémák, hiszen a hajtóvadászat árnyékában attól volt hangos a brit sajtó, hogy Khalife elfogásának másnapján megkéseltek egy rabot a börtönben.

Lakossági bejelentések alapján találták meg

Az ételszállító furgon megállítása után a londoni rendőrség rögtön a térfigyelő kamerák felvételeinek átvizsgálásába kezdett, és helikopteres egységeket is útnak indítottak a teherautó útvonala mentén. Feltételezték, hogy Daniel Abed Khalife el akarja hagyni az országot, ezért a reptereket és a kikötőket is elkezdték a lehető legszigorúbban ellenőrizni, ami miatt jelentős késések alakultak ki.

Emellett 20 ezer font – azaz mintegy 9 millió forint – nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, akinek a bejelentése alapján el tudják kapni a szökevényt.

Mivel szerdán nem akadtak a nyomára, ezért folytatódott a hajtóvadászat, a rendőrök másnap éjjel két helikopter és infravörös kamerák segítségével átkutatták a börtöntől délnyugatra fekvő 10 négyzetkilométeres Richmond Parkot, de itt sem jártak sikerrel.

A 150 rendőr közreműködésével végrehajtott nagyszabású akció ekkor még nem konkrét információkon alapult, hanem azon, hogy a libanoni származású Khalife a parknak otthont adó kerület, Richmond upon Thames egyik iskolájában tette le az érettségijét 2018-ban, mielőtt a következő évben bevonult a seregbe. Illetve azon, hogy az édesanyjával és az ikernővéreivel a szomszédos Kingston upon Thames városrészben élt. Ezért azt feltételezték, hogy fel fogja keresni a környéken lakó ismerőseit vagy hozzátartozóit.

Pénteken közölte a rendőrség, hogy kaptak egy bejelentést, miszerint szerda reggel, a wandsworth-i körforgalomnál látta valaki, ahogy Khalife elsétál az ételszállító furgontól. Majd ezután a hajtóvadászat a Temze túlpartján található Chiswick nevű városrészre összpontosult, ahonnan több lakossági bejelentés is érkezett arról, hogy látták a szökevényt.

Aznap éjjel már a brit titkosszolgálatok, az MI5 és az MI6 is bekapcsolódtak a Khalife utáni hajszába, a két szervezet segítségével el is kezdték lehallgatni azokat a személyeket, akikről azt gondolták, hogy a szökevény kapcsolatba léphet velük.

Végül azonban a Chiswickben indított intenzív keresőakció eredményeként találták meg a menekülő exkatonát, akit a szombat reggel 9 óra magasságában fedeztek fel a börtöntől több mint 20 kilométerre, majd másfél órával később őrizetbe is vették a Temze partján. Az ekkor kerékpárral közlekedő Khalife megállításához állítólag csupán annyira volt szükség, hogy az őt megközelítő civil ruhás nyomozó megmutassa neki az elektromos sokkolóját, amitől a szökevény rögtön együttműködővé vált.

Daniel Abed Khalife-ot hétfőn már bíróság elé is állították a szökése miatt; továbbra is előzetes letartóztatásban marad, de ezentúl egy A-kategóriás börtönben. Az pedig, hogy egészen pontosan milyen kémkedéssel és terrorizmussal felérő dolgokat tehetett, majd csak a tárgyalásán derülhet ki. Vagy talán akkor sem, tekintve az ügye nemzetbiztonsági szempontból kényes jellegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik