Nagyvilág

Szokatlan módon emlékezett meg 9/11 évfordulójáról Joe Biden

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP

Történelmi mélyponton van az al-Kaida terrorhálózat jelentette fenyegetés

– mondta Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulóján tartott beszédében Alaszkában.

Az elnök a délkelet-ázsiai körútjáról visszatérve állt meg az Egyesült Államok legészakibb szövetségi államában, ahol az Elendorf-Richardson katonai támaszponton tartotta megemlékező beszédét. A nyilvánosságra hozott hírszerzési jelentésre hivatkozva számolt be az al-Kaida által Afganisztánból és Pakisztánból jelentett veszély mérséklődéséről, ugyanakkor megjegyezte, hogy a terrorizmus elleni küzdelem folytatódik.

Biden szavai szerint a 22 évvel ezelőtti terrortámadások próbára tették az Egyesült Államok erejét és bátorságát, de nem tudták térdre kényszeríteni az országot. Ahogy fogalmazott: „ami történt, nem tudta megingatni Amerika lelkét”. Itt tette hozzá, hogy a demokráciáért minden generációnak meg kell harcolnia, és egyben politikai egységre szólított fel a demokrácia megőrzése és megvédése érdekében.

A szeptember 11-i terrortámadások 22. évfordulóján Joe Biden szakított azzal az elnöki hagyománnyal, hogy az amerikai államfő felkeresi a terrortámadások valamelyik helyszínét, illetve a gyásznapot Washingtonban tölti. Az Alaszkában elmondott beszédével a Fehér Ház szándéka szerint Biden azt az üzenetet akarta közvetíteni az amerikaiak felé, hogy 2001. szeptember 11-e az Egyesült Államok legtávolabbi pontját is súlyosan érintette.

A hivatalos megemlékezéseket a támadások egykori helyszínein tartották, így New Yorkban a lerombolt World Trade Center ikertornyainak helyén kialakított Ground Zero emlékhelyen, a fővárosban, Washingtonban a védelmi minisztérium, a Pentagon épületénél, valamint Pennsylvania állam Somerset megyéjében, ahol a terroristák által eltérített egyik repülőgép – amelynek vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki – az utasok ellenállása miatt a zuhant le 2001. szeptember 11-én.

A támadások során az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózathoz tartozó terroristák négy amerikai belföldi utasszállítót térítettek el, a merényletekben a hivatalos adatok szerint 2977 ember vesztette életét, valamint a 19 terrorista.

Kapcsolódó
Gyökeresen megváltoztatta a világot 9/11 – a hatása még ma is tart
Az al-Káida terrortámadásai nem csak Amerikát változtatták meg, az arra adott válaszok hatása a világ minden részére kiterjedt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik