Nagyvilág

1000 fölé emelkedett a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma

FADEL SENNA / AFP
FADEL SENNA / AFP

Már 1037 halálos áldozata és 1200 sebesültje van annak a földrengésnek, amely helyi idő szerint péntek este 11 órakor rázta meg Marokkót – közölte a marokkói kormány szombaton délután.

A rengés epicentruma az Atlasz-hegységben volt, Marrákestől 71 kilométerre délnyugatra volt 18,5 kilométeres mélységben. Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a főrengés a Richter-skálán 7-es körüli volt, amit alig húsz perccel később egy újabb jelentős, körülbelül 5,3-as követett az eredeti helyszíntől délnyugatra.

Az Associated Press a hadsereg közleményére hivatkozva azt írta, hogy VI. Mohamed marokkói király utasította a fegyveres erőket, hogy mozgósítsák a légi és szárazföldi eszközöket, speciális kutató- és mentőcsapatokat és állítsanak fel egy sebészeti kórházat.

A hírügynökség szerint az intézkedés a katasztrófa hatalmas méreteit jelzi. Ugyanakkor annak ellenére, hogy a világ minden tájáról érkeztek segítségfelajánlások, a marokkói kormány hivatalosan nem kért segítséget, ez viszont szükséges ahhoz, hogy a külföldi mentőcsapatokat is be tudják vetni – írja a Guardian.

Kapcsolódó
Ez okozta a pusztító marokkói földrengést
A Magas Atlasz-hegység szerkezetét alkotó vetők egyikének aktiválódása okozott földrengést Marokkóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik