Nagyvilág

Óriási földrengés rázta meg Marokkót

Fadel SENNA / AFP
Fadel SENNA / AFP

Az amerikai földtani intézet adatai alapján a Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű földrengés rázta meg Marokkót péntek este, helyi idő szerint 23 órakor. A rengés epicentruma az Atlasz-hegységben volt, Marrákestől 71 kilométerre délnyugatra volt 18,5 kilométeres mélységben. A földmozgást erős utórengések követték, a marokkói televízió szerint

a halálos áldozatok száma legkevesebb 820 fő, 672-en sérültek, 205 személy állapota válságos

– írja a BBC.

Az emberek pánikba estek, sokkos állapotban rohantak az utcára, áramkimaradások voltak, és a telefonszolgáltatás is szünetelt – mondta az AFP hírügynökségnek egy helyi lakos. A pusztítás a turisták által sűrűn látogatott óvárost sem kímélte, sokan rekedhettek a romok alatt. Az utcákat törmelék borítja, az emberek nem mernek visszatérni otthonaikba. A földrengés az ország területének egyharmadát érintette, az áldozatok száma várhatóan tovább emelkedik, miközben napokba is beletelhet, mire a mentőcsapatok elérik az Atlasz távoli falvait, amelyeket súlyosan érintett a földrengés.

A rabati székhelyű geológiai központ arról számolt be, hogy a rengés a Richter-skála szerinti 7-es erősségű volt, a marokkói média szerint ez a legerősebb földrengés, amely eddig a királyságot sújtotta – írja az MTI. A közösségi oldalakon keringő képek és szemtanúk beszámolói szerint a földrengés több városban is jelentős károkat okozott, Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést.

Tizenkilenc éve, 2004. február 24-én a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a Rabattól 400 kilométerre északkeletre fekvő Al Hoceima tartományt, amely 628 ember halálát és jelentős anyagi károkat okozott. 1960. február 29-én pedig az ország nyugati partvidékén található Agadirban pusztított a földrengés, amely több mint 12 ezer ember – a város lakosságának egyharmada – halálát okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik