Nagyvilág

Lassan haladnak a mentési munkálatok a földrengés sújtotta Marokkóban

Abu Adem Muhammed / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Abu Adem Muhammed / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Háromnapos gyászt rendeltek el Marokkóban, a középületeken az egész országban félárbócra eresztik a zászlókat azt követően, hogy helyi idő szerint péntek este súlyos földrengés rázta meg az országot. Legalább 1037-en meghaltak, a sebesültek száma több mint 1200, több mint 700 sérült állapota válságos.

A rabati székhelyű geológiai központ megerősítette, hogy az országot 7-es erősségű rengés rázta meg, amelynek epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) 6,8-as erősségűnek mérte a földmozgást.

A marokkói minisztérium közleménye szerint a földrengés Al-Hauz, Marrákes, Varzazát, Azilal, Sisáva és Tárúdánt tartományokban okozott halálos pusztítást. Az epicentrumhoz legközelebb eső városban, Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott.

A legnagyobb pusztítást az epicentrumhoz közeli hegyvidéki területeken, a Magas-Atlasz-hegységben végezte a földmozgás, arrafelé több távol eső faluban összedőltek az épületek.

Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, amely pánikot keltett a lakosság körében. A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek ezekben a városokban, attól tartva, hogy házaik összedőlnek. Az internetezők által közzétett fotókon és videókon nagy törmelékdarabok láthatók a marrákesi Medina negyed utcáin.

VI. Mohamed marokkói király elrendelte a hadsereg és a különleges kutató- és mentőegységek mozgósítását, illetve egy kórház kialakítását a sérültek helyszíni ellátására. A repülőgépek, helikopterek és drónok mozgósítása ellenére a mentési munkálatokat jelentősen lassítja, hogy az epicentrumhoz közeli hegyvidéki régióban az utakat számos helyen lezúdult szikladarabok torlaszolják el.

A fegyveres erők mentőcsapatokat indítanak az érintett térségekbe, ahol ivóvizet, élelmiszert, sátrakat és takarókat biztosítanak a rászorulóknak – állt a palota közleményében.

Világszerte számos ország felajánlotta támogatását a marokkói hatóságoknak, amelyek azonban eddig hivatalosan nem kértek segítséget. A nemzetközi vöröskereszt szombati közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Marokkó hónapokig, sőt akár évekig is segélyezésre fog szorulni.

Algéria bejelentette, hogy megnyitja a légterét a Marokkó számára humanitárius segélyt szállító repülőgépek előtt. Annak ellenére, hogy Algéria két évvel ezelőtt megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Marokkóval a két ország hosszan tartó konfliktusa, a többi között a Nyugat-Szaharával kapcsolatos, több évtizedes vita miatt. Algéria akkor egyben lezárta légterét is a marokkói polgári és katonai légi forgalom előtt.

Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök szombaton azt is felajánlotta, hogy ha Marokkó igényt tart rá, Algéria – szolidaritása jeléül – kész maga is humanitárius segélyt szállítani a rászorultaknak.

A magyar Országgyűlés elnöke, Kövér László részvétét nyilvánította a marokkói parlament két háza vezetőjének. A Nám Mijarnak, a Tanácsadó Kamara és Racsid Talbi El Alaminak, a Képviselőház elnökének küldött üzeneteiben Kövér László azt írta, mély fájdalommal értesült a királyságot ért földrengésről, és részvétét fejezte ki a házelnököknek és minden marokkói polgárnak, különösen azoknak, akik elvesztették családtagjaikat és otthonaikat. Közölte, Magyarország és a magyar Országgyűlés Marokkó mellett áll ebben a nehéz időben.

Kapcsolódó
Ez okozta a pusztító marokkói földrengést
A Magas Atlasz-hegység szerkezetét alkotó vetők egyikének aktiválódása okozott földrengést Marokkóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik