A következő élő közvetítés része Zelenszkij: Putyin azért ölte meg Prigozsint, mert gyenge

Befagyasztották egy ukrán oligarcha 30 milliárd forintnyi vagyonát

Az ukrán korrupcióellenes szervek pénteken 48 órára befagyasztották Ihor Kolomojszkij mágnás több mint 3 milliárd hrivnyás (több mint 30 milliárd forint) vagyonát – írja az ukrán sajtó alapján a Reuters.

Kolomojszkijt, aki Ukrajna egyik leggazdagabb embere, múlt héten pénzmosás gyanújával őrizetbe vették, és a médiajelentések szerint sikkasztási ügyben gyanúsítottként kezelik, de óvadék ellenében szabadon távozhatott.

Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP Ihor Kolomojszkij az őrizetbe vételekor Kijevben 2023. szeptember 2-án.

Az Ukrán Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal (NABU) közölte, hogy a PrivatBank pénzintézet egykori tulajdonosánál a 3 milliárd hrivnya értékű vagyontárgyak mellett közel 1000 ingatlant és több mint 1600 járművet és hajót fagyasztottak be.

Kolomojszkij azok közé az oligarchák közé tartozik, akik a Szovjetunió szétesése után Ukrajna törékeny posztszovjet demokráciájában gazdagodtak meg – jegyzi meg a Reuters. A PrivatBankot még 2016-ban államosították az ukrán bankrendszer megtisztításának részeként. Kolomojszkij ügyvédje nem válaszolt azonnal a vagyonelkobzással kapcsolatos írásbeli megkeresésekre és a sikkasztással kapcsolatban sem nyilatkozott.

Kijev a háború közepette is nagy hangsúlyt helyez a korrupcióellenes intézkedésekre, mert ez fontos feltétele az Európai Unióhoz való csatlakozásnak, de az „oligarchamentesítést” fontos lépésnek tartják a háború utáni erősebb állam felépítéséhez.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik