Nagyvilág

A külügy szerint a tatárokkal „hagyományosan jó” az együttműködésünk

Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Több ellenzéki képviselő is furcsállotta, hogy Orbán Viktor kományfő fogadta Rusztam Minnyihanov tatár elnököt.

Aggályaikra külö-külön, de ugyanazt a választ adta a külügyi tárca parlamenti államtitkára. Magyar Levente szerint Magyarország és a Tatár Köztársaság között

hagyományosan jó együttműködés van. Igaz ez a gazdaság, a kereskedelem, az oktatás és a kultúra területére egyaránt. A Tatár Köztársaság elnöke ezen területeken folytatott – kölcsönösen előnyös – együttműködésünk fejlesztéséről tárgyalt Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökel.

A válasz vélhetően nem lesz kielégítő sem Ungár Péter, sem Vadai Ágnes számára. Az LMP politikusa Szijjártó Péter minisztertől arra is választ várt volna, hogy Rusztam Minnyihanov valóban tárgyalt-e külön Budapesten a török elnökkel és a katari emírrel egy olyan megállapodásról, amely Ukrajna kizárásával gyorsítaná fel az Afrikába irányuló gabonaexportot.

Egy ilyen megállapodás esetén lesz-e a folyamatokban szerepe a magyar kormánynak? Ha igen, akkor a megbeszélésen pontosan milyen szerepet szántak a felek Magyarországnak?

A DK képviselője eredetileg magától Orbán Viktortól szerette volna megtudni, miért fogadta az orosz tagköztársaság vezetőjét. Vadai Ágnes emlékeztetett rá, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanása óta

  • kevés uniós kormányfő fotózkodott orosz zászló előtt, mosolyogva,
  • Rusztam Minnyihanov volt az EU-ba látogató legmagasabb rangú orosz tisztviselő.

A Tatár Köztársaság vezetőjét januárban feketelistára tette az Egyesült Államok, májusban benne volt abban a 71 főben, akire az Európai Unió akarta kiterjeszteni a szankciókat, ám ez ellen Magyarország tiltakozott.

Miért fogadta az ukrán gyerekek erőszakos és háborús bűncselekménynek minősülő deportálásával meggyanúsított tatárföldi elnököt?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik