Nagyvilág europoli

Az uniós miniszter az EU-s forrásokkal kapcsolatos vitákról: „Morális szempontból egyértelműen magas pozíciót foglalunk el”

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Személyes ügynek is tekintem azt a méltatlan helyzetet, amibe belekényszerítenek bennünket, magyarokat csak azért, mert önállóan merünk gondolkodni Európáról

– mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, aki Varga Judit nyári távozása után kapott helyet a kormányban. A Varga helyére érkező új igazságügyi miniszter, Tuzson Bence még a kinevezése előtt megállapodott Orbán Viktor miniszterelnökkel egy „tiszta” igazságügyi tárca vezetésében, ezért Orbán az európai uniós ügyek vitelével az addig államtitkárként tevékenykedő Bókát bízta meg.

„A magyar Európa-politika szempontjából a személyem másodlagos jelentőségű. Politikánk eddig is nemzeti érdekeink és szuverenitásunk határozott és következetes érvényesítésére épült. Ez a lényeg, és ez nem változik” – fogalmazott a kinevezésével kapcsolatban, amit ugyanakkor nagy megtiszteltetésnek érez.

Bóka azt mondta, az új minisztérium létrehozására nem azért volt szükség, mert az eddigi érdekképviselet nem volt hatékony, hanem azért, mert a körülmények alapvetően megváltoztak.

Az Európai Unió a korábbiaknál is rosszabb állapotban van (…) az EU-ban sokkal nagyobb energiát fordítanak az ideológiai nyomásgyakorlási eszközöknek a kialakítására, mint hogy a sokféleséget ápolnák és kiaknáznák az abban rejlő lehetőségeket. Ez az EU egységét veszélyezteti, mert a közös pontok keresése helyett árkokat ás

– vázolta benyomásait Bóka. A miniszter szerint az EU rossz válaszokat ad a külső kihívásokra, mint mondta, az uniós vezetők a válsághelyzetek megoldására „olyan eszközöket és módszereket javasolnak, amik nem magukat a problémákat kezelik és nem is ez a céljuk, hanem az, hogy az európai integráción belül az uniós intézmények központosított hatalmát növeljék”. Bóka szerint látható, hogy a tagállamok a hatáskörök gyakorlásának egy részéről lemondtak, de az EU gazdasági visszaszorulása a globális piacon ennek ellenére egyre gyorsabb ütemben folytatódik, miközben a nemzetközi politikában sem játszik ambíciójának megfelelő globális szerepet. Ez a tendencia részéről nem elfogadható.

Nekünk, magyaroknak van víziónk, stratégiánk és megoldási javaslatunk Európa válságtüneteire

– jelentette ki, majd úgy folytatta: „Nemzeti és konzervatív politikát folytatunk, ami a közép-európai történelmi és kulturális tapasztalatunkhoz, valamint a magyar identitásunkhoz erősen kapcsolódik. Mi ezzel a sajátos identitásunkkal tudunk európaiak lenni és hozzájárulni az európai egységhez. A külső válságokra adott uniós reakciókkal szemben azt javasoljuk, hogy cselekvőképes, versenyképes tagállamok alkossák az EU-t”. Előre tekintve a következő évre, amikor Magyarország fogja betölteni az Uniós soros elnökségét, úgy foglamazott, a gyakorlatban fogják megmutatni azt, amit fentebb felvázolt, vissza akarják adni a politikai kezdeményezés és a straté­giai iránymutatás lehetőségét a tagállamok kezébe.

Azzal kapcsolatban, hogy rendre hallani olyan hangokat, amelyek jogállamisági aggályok miatt ellenzik, hogy Magyarország legyen fél évig a tanács elnöke, Bóka azt mondta, ezek nem jogállamisági vagy értékviták, hanem politikai viták, aminek csak politikai megoldása lehet. Szerinte van is ilyen megoldás, de ennek szükségszerűen magában kell foglalnia a nemzeti szuverenitás, a tagállamok, valamint azok állampolgárainak az eltérő világnézeti-politikai meggyőződésének az elfogadását.

A Magyarországnak járó uniós forrásokkal kapcsolatban a miniszter azt mondta, aggályosak az ezekkel kapcsolatos eljárások, de Magyarország jóhiszeműen jár el, dacára annak, hogy a kormánynak vannak fenntartásai.

„Ennek egy nagyon egyszerű, de fontos politikai oka van, mégpedig az, hogy az Európai Unió egységében vagyunk érdekeltek. Különösen most, amikor a geopolitikai és a gazdasági környezet annyi kihívás tartogat az unió és a tagállamok számára” – mondta, majd hozzátette:

Morális szempontból egyértelműen magas pozíciót foglalunk el, és a politikai támogatottságunk a magyar emberek részéről egyre erősebbé vált.

Az interjú végén még kijelentette, legyenek bármilyen méltatlanok és jogszerűtlenek a velünk szemben alkalmazott eszközök, Magyarország sohasem tett olyat, ami ellehetetlenítette volna a közösségi döntéshozatalt, Európa működését.

Kapcsolódó
Megszavazta az EP, hogy a tanács lépjen fel a magyar soros elnökséggel szemben
Durván elítéli egy most elfogadott európai parlamenti határozat a magyar kormány működését, egyúttal nyomást gyakorol az uniós vezetőkre, hogy tegyenek valamit a magyar soros elnökség ellen. Ha nem lépnek, akkor a parlament fog.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik