Nagyvilág

Az orosz nagykövetséghez még nem jutott el a putyini tankönyv 56-ot fasisztázó változata

MTI / Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, Oroszország új budapesti nagykövete a Sándor-palotában
MTI / Jevgenyij Arnoldovics Sztanyiszlavov, Oroszország új budapesti nagykövete a Sándor-palotában

A modern Oroszország ugyanis változatlan tisztelettel viseltetik a magyar nép történelmi emlékezete iránt

– írta a budapesti orosz nagykövetség a Facebook-oldalán a tankönyvbotrányra reagálva.

A nagykövetség szerint elismerik, hogy Magyarországnak az oroszokkal közös történelmében vannak „összetett kérdések”, amelyek közé joggal soroltók az 1956-os események is.

Ezért mindig is nagyon óvatosan és odafigyeléssel közelítettünk a kérdéshez, nem hagytuk, hogy azt politikai célokra használják fel, és a múlt eseményeit mai szemszögből, a történelmi kontextusból kiragadva vizsgálják

– állítja a követség.

Oroszországban a tizenegyedikesek új tankönyvből tanulhatják a történelmet, amit Vlagyimir Putyin egyik tanácsadójának, Vlagyimir Megyinszkijnek a felügyelete alatt készítettek el, és egyrészt rehabilitálják benne Sztálint, másrészt Putyint az ország megmentőjének állítják be.

Az 1956-os magyar forradalom eseményeiről úgy írnak benne, hogy lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, és rengeteg gyilkosságot követtek el, sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek.

Az orosz nagykövetség a Facebook-posztban hazugnak minősíti a tankönyv tartalmáról először író Meduzát: szerintük a lap „oroszellenes hamis hírek gyártására és terjesztésére szakosodott, amiért Oroszországban méltán minősül külföldi ügynöknek”.

Majd hozzáteszik, „fontos megjegyezni, hogy a tankönyv augusztus 8-án Moszkvában tartott bemutatóján elhangzott, hogy az orosz sajtóhoz a tankönyvnek legalább tíz különböző tervezete jutott el”.

Nehéz megítélnünk, hogy a cikk megírásához melyik tervezetből indultak ki, de az általunk ismert tankönyvtervezetek egyike sem nevezi fasisztának az ’56-os forradalmat’ (ami a tankönyv végleges változatát illeti, az még nem jutott el a Nagykövetségre).

A nagykövetség a momentumos Tompos Mártonnak is üzent, elmagyarázva, hogy Putyin elnököt milyen módon kapcsolódik a Szovjetunióhz.

Tompos úr azirányú aggodalmait illeti, miszerint Oroszország elnöke „visszasírja a Szovjetuniót”, szeretnénk tisztázni: Putyin úr szerint a Szovjetunió összeomlása „geopolitikai katasztrófa” volt, amelynek következtében 25 millió orosz nemzetiségű és oroszul beszélő állampolgárt fosztottak meg hazájától, akik ezáltal egyik pillanatról a másikra szülőföldjük határain kívül találták magukat. Sokan közülük „másodrendű állampolgárrá” váltak, mint történt ez például az „ultrademokratikus” balti államokban és Ukrajnába

– áll a nagykövetség két nyelven kiadott szerdai Facebook-közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik