Nagyvilág

Apja ellenfelét támadta szexuális utalásokkal, 12 millió forintnak megfelelő összeget kell fizetnie Jair Netanjahunak

MTI
MTI

Nagy összegű kártérítés megfizetésére kötelezte Benjamin Netanjahu miniszterelnök fiát szerdán egy izraeli bíróság. Jair Netanjahunak közel 12 millió forintnak megfelelő (130 000 sékel) jóvátételt kell fizetnie egy ellenzéki aktivistanőnek két korábbi internetes bejegyzése miatt, amelyekben arra utalt, hogy a nő Benny Gantz, a Nemzeti Egység Párt vezetőének szeretője volt – írta a Times of Israel.

Dana Cassidy, aki korábbi Gantz mellett dolgozott, rágalmazásért indított eljárást a Netanjahu-fiú ellen. Jair Netanjahu a 2020-as választások előtt két tweetben is terjesztette, hogy a nő intim kapcsolatot ápol Gantz-cal. Netanjahunak 140 ezer követője van, a nőt ebből a körből számos zaklatás érte a kampány idején.

Netanjahu a bíróságon azzal védekezett, hogy a bejegyzések jóhiszeműek voltak.

A Kfar Szaba-i bíróság azonban másként értékelte az ügyet, és a tweeteket „a közösségi oldalakon zajló erőszakos és szégyenletes megnyilvánulások egyértelmű példájának” minősítette. Az indoklás szerint Izraelben, ahol az állampolgárok jelentős része hívő, elvárható, hogy a miniszterelnök fia önmérsékletről és óvatosságról tegyen tanúságot.

A bíróság egy tavaly meghozott ítéletében egyszer már félmillió sékel megfizetésére kötelezte Netanjahut, mivel nem jelent meg a tárgyaláson. Netanjahu akkor azt állította, hogy nem kapta meg az idézést, ezért ezt a döntést végül hatályon kívül helyezték.

Cassidy a per után azt mondta, hogy Izraelben most már tudni fogják, hogy a személyi méltóság lábbal tiprásának ára van, és még a politikai játszmákban sem lehet bármilyen fegyvert használni.

Jair Netanjahu egyébként gyakran megfordul Budapesten is. Nemrég az MCC is vendégül látta egy vitaesten, ahol “politikai influenszerként” kérték ki a véleményét az izraeli és a nemzetközi helyzetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik