A következő élő közvetítés része Négyszemközt tárgyalt Novák Katalin és Zelenszkij, öt pontban állapodtak meg

Leváltották az orosz légierő élőről a Wagner-lázadás óta eltűnt Szurovikin tábornokot

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Eltávolították Szergej Szurovikin tábornokot az orosz légierő éléről, és új megbízott vezetőt neveztek ki – közölte a RIA Novosztyi című orosz állami hírszolgáltató. A haderőnem főparancsnok átmenetileg Viktor Afzalov vezérezredes lesz.

Az orosz katonai bloggerek és a helyi média már a múlt héten is arról cikkezett, hogy leváltották Szurovikint, aki idén januárig még az Ukrajnában harcoló orosz csapatok parancsnoka volt, ám ekkor még hivatalos forrásból ezt nem erősítették meg. Egy orosz biztonsági erőkhöz közel álló hadiblog szerint a tábornok házi őrizetben van.

A Wagner-csoport elbukott zendülése után derült ki, hogy Szurovikin titokban a Wagner kötelékében állt, a katonai magáncég VIP-tagja volt. Rajta kívül még legalább harminc, magas rangú orosz katonai és hírszerzési tisztviselő személyi nyilvántartási számmal rendelkezett a Wagnernél, vagyis ők is VIP-tagjai voltak a szervezetnek. Szurovikin felesége fontos üzleti partnere volt a Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsinnak.  A tábornokot a Wagner elbukott, júniusi lázadása óta nem látták. A Szíriában végrehajtott, kíméletlen bombázásai miatt Armaggedon tábornoknak is becézik Szurovikint.

(Reuters)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik