Nagyvilág

Maffiagyanú miatt felfüggesztették a szlovák titkosszolgálat vezetőjét

Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Zuzana Čaputová szlovák elnök ideiglenesen felfüggesztette a szolgálat alól Michal Aláčot, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatóját – írja az Új Szó Martin Strižinec elnöki szóvivőre hivatkozva.

A szlovák kémfőnök ellen a múlt héten indítottak eljárást maffiacsoport létrehozása, támogatása és működtetése, továbbá hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. Az eljárás megindítását megalapozottnak találta a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze is – emlékeztetett Strižinec.

A törvények szerint az SIS alkalmazottját ideiglenesen fel kell függeszteni a szolgálat alól, ha megalapozott a gyanú, hogy bűncselekményt követett el, és hivatalban maradása veszélyeztetné a szolgálat érdekeit.

Nem ez az első eset az utóbbi időben, hogy az integrált szlovák titkosszolgálat vezetői ellen eljárás indul. A SIS előző vezetőjét Vladimír Pčolinskýt márciusban vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) korrupciós cselekmények alapos gyanúja miatt. Pčolinský helyettesét, Borisz Beňót 2020 decemberében vették őrizetbe.

A szlovák rendőrség elit alakulata, a NAKA a múlt héten csütörtökön razziázott a két szlovák titkosszolgálat vezetőinél. A Végkifejlet (Rozuzlenie) fedőnevű akció keretében több személy ellen eljárás indult. Michal Aláč és másik négy személy ellen szervezett bűnözői csoport létrehozása miatt indult eljárás, mivel a csoport igyekezett megnehezíteni vagy meghiúsítani egyes korrupciós ügyek és más bűncselekmények kivizsgálását. Emellett azt a benyomást próbálták kelteni, hogy a nyomozók manipulálják a tanúvallomásokat. A gyanúsítottak mindezeken felül diszkreditálni próbálták a bűnüldöző szerveket. További két személyt bosszúállás szándékával elkövetett hivatalos jogkörrel való visszaéléssel gyanúsítanak.

Robert Fico, az Orbán Viktor szövetségeseként ismert volt szlovák miniszterelnök – akit a szeptemberi választások esélyesének tartanak – rendőrpuccsnak minősítette a csütörtöki rendőrségi akciót.

Kapcsolódó
A szlovák titkosszolgálatoknál razziázott a rendőrség, Fico szerint rendőrpuccs zajlik
Az államfő a Biztonsági Tanács összehívását kérte, Ódor Lajos miniszterelnök nyugalomra int.

Kiemelt képünkön Zuzana Čaputová szlovák államfő látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik