Nagyvilág

A szlovák titkosszolgálatoknál razziázott a rendőrség, Fico szerint rendőrpuccs zajlik

Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Csütörtökön reggel őrizetbe vettek Szlovákiában legalább két személyt, akik feltehetően a belügyi ellenőrzés Oblúk nyomozócsoportjának korábbi tagjai. A szóban forgó munkacsoport a szlovák rendőrség elit alakulatának, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökségnek (NAKA) a nyomozóit világította át, akiket azzal gyanúsítottak, hogy manipuláltak bizonyos ügyeket, és befolyásolták a tanúvallomásokat.

A reggeli razziát a NAKA hajtotta végre, vagyis éppen az a szervezet, amelynek a nyomozói ellen a razziában érintett nyomozócsoport vizsgálatot folytatott.  

Az Új Szó című pozsonyi lap sajtóértesülésekre hivatkozva azt írta, hogy a rendőrök a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) székházában, a jelenlegi és volt igazgató otthonában, de még a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ) épületében is jártak.

Zuzana Čaputová államfő a NAKA reggeli akciója után arra kérte Ódor Lajos miniszterelnököt, hogy hívja össze a szlovák Biztonsági Tanácsot. Az elnöki szóvivő közölte: az államfő elvárja, hogy a rendőrség és az ügyeletes ügyész gyorsan tájékoztatja a nyilvánosságot az ügy részleteiről és az intézkedésekről, olyan mértékben, ahogy azt a törvények lehetővé teszik.

Robert Fico, a szeptemberi választások esélyesének tartott volt miniszterelnök rendőrpuccsnak minősítette az eseményeket.

Rendőrpuccs zajlik Szlovákiában, és hatalomátvétel a biztonsági szerveknél

– jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Eperjesen. Pártja, a Smer emiatt rendkívüli parlamenti ülés összehívását indítványozza.

Fico kijelentette, az államcsínyt nem lehet majd annyival lezárni, hogy a megszervezői és végrehajtói politikailag felelősségre lesznek vonva. „Itt a legsúlyosabb államellenes bűncselekmények elkövetésének gyanújáról van szó, melyek az állami berendezkedés és a Szlovák Köztársaság alapjai ellen irányulnak, ezért büntetőjogilag is felelősségre kell vonni ennek az államcsínynek a résztvevőit” – jelentette ki Fico.

Ódor Lajos miniszterelnök közölte: csak akkor hívja össze a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsát, ha már elegendő információval rendelkezik a NAKA reggeli akciójáról. A kormányfő szerint fontos, hogy jelen helyzetben mindenki megőrizze a hidegvérét, és ne vonjon le elhamarkodott következtetéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik