Élő Nagyvilág

Ukrajna Hollandiától és Dániától is F-16-osokat kap, a pilóták kiképzéséről is megegyeztek

  • Ukrajna F–16-os vadászgépeket kap Hollandiától és Dániától, összesen 61 darabot.
  • A Dániával kötött megállapodásnak a pilóták kiképzése is része.
  • Az orosz hatóságok a megszállt területeket és orosz megyéket ért tüzérségi és dróntámadásokról számoltak be.
  • Színházat és egyetemet ért orosz rakétacsapás Csernyihivben, heten meghaltak, köztük egy kislány.
  • Zelenszkij figyelemre méltó választ ígért.
  • Ukrajna dróncsapást mért egy vasútállomásra Nyugat-Oroszországban.
  • Egy másik támadást meghiúsított Moszkva.

Dánia is F–16-osokat ad Ukrajnának, a pilóták kiképzéséről is megállapodtak

Dánia is úgy döntött, hogy vadászgépeket szállít Ukrajnába, 19-et kap az Oroszország által lerohant ország hadserege – jelentette be Mette Frederiksen dán miniszterelnök vasárnap, a dániai látogatáson tartózkodó Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

Ön és honfitársai megmutatták nekünk, mi az igazi bátorság. Ezért mindenben támogatással tartozunk önöknek. A háború kezdete óta Dánia az Önök oldalán áll, mert az ukránok szabadsága a mi szabadságunk is. Azt is tudjuk, hogy többre van szükségük, ezért ma bejelentjük, hogy 19 darab F-16-ost biztosítunk Ukrajnának

– fogalmazott a dán kormányfő. Frederiksen reményét fejezte ki, hogy más országok is csatlakoznak a nyugati vadászgépek Ukrajnába szállításához.

„Reméljük, hogy a dán vadászgépek segítenek megvédeni az Önök légterét, az ukrán népet, és segítenek visszaszerezni Ukrajnának azokat a területeket, amelyek jogosan hozzá tartoznak” – hangsúlyozta a dán miniszterelnök.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője közölte, hogy a tárgyalások eredményeként megállapodások születtek az ukrán pilóták F-16-os gépeken történő kiképzéséről is. Zelenszkij elmondta, hogy az ukrán katonák egy része már Dániában tartózkodik. Közölte, hogy a gyakorlatok befejezésének és a repülőgépek átadásának várható időpontjairól egyelőre nem kíván semmit se mondani.

Az ukrán elnök a sajtótájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, hogy Ukrajna kész lenne-e a békéért és a NATO-tagságért cserébe területi engedményeket tenni Oroszországnak, kijelentette: „készek vagyunk elcserélni (az oroszországi) Belgorodot a NATO-tagságunkra”. Frederiksen pedig megjegyezte, hogy Ukrajna maga dönti el, hogy tárgyal-e a békéről, és mikor.

Zelenszkij kitért az ukrán ellentámadás lassú előre haladására vonatkozó nyugati bírálatokra. Szavai szerint nem lehet bírálni az ukrán ellentámadást, amikor a katonák nem rendelkeznek megfelelő fegyverekkel. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem kockáztatja több ezer katonája életét csak azért, hogy 5-8 kilométert nyomuljon előre. Megjegyezte, hogy miközben Ukrajna ellentámadásra készült, az oroszok beásták magukat, aláknázták a területeket és megerősítették a védelmüket, igaz, ezt már 2014. óta teszik Ukrajnában.

Zelenszkij vasárnap Dánia előtt Hollandiában tett látogatást, ahol nyilvánosságra hozta, hogy 42 darab amerikai gyártású F-16-os vadászgépet kap Ukrajna, miután az ukrán pilóták és mérnökök befejezték kiképzésüket.

42 érkező F-16-osról beszélt Zelenszkij, ez a teljes holland flotta a típusból

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az MTI szemléje szerint Telegramon pontosította, hogy Ukrajna 42 darab F-16-ost kap. „Ez még csak a kezdet” – tette hozzá.

A szám azért beszédes, mert – ahogy a Reuters összegzi –, ez a teljes holland flotta a típusból. Az amerikai gyártmányú géptípus 18 példánya eddig is eladósorban volt (a Reuters szerint 12-re ajánlat is volt már), míg 24 szolgálatban van, de 2024 közepére egyébként is kivonták volna őket. A pontos ütemezésről a mostani bejelentésben nem esett szó, így arról sem, felgyorsítja-e a holland hadsereg az átállást, vagy jövő nyár előtt a harci gépek kisebb részére számíthatnak csak Ukrajnában.

Határmenti orosz megyéket és megszállt ukrajnai területeket lőtt orosz források szerint az ukrán hadsereg

Ukrán tüzérségi és dróntámadásokról is beszámoltak vasárnap orosz vezetők az MTI tudósítása szerint.

Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod és Rosztov megye elleni dróntámadásokról és azok elhárításáról a két régió vezetője beszélt. Vjacseszlav Gladkov, Belgorod megye kormányzója közölte, hogy az orosz légvédelem 12, a régióval azonos nevű székváros felé tartó légi célpontot semmisített meg. Az orosz védelmi minisztérium három lelőtt ukrán drónról írt. A kormányzó 156 ukrán tüzérségi csapásról is besázmolt.

Vaszilij Golubev, Rosztov megye kormányzója azt közölte, hogy a rádióelektronikus hadviselés eszközei a kameszki katonai bázis területén két, Novosahtyinszktól északra pedig egy ukrán kamikaze drónt kényszerített földre.

A nap folyamán egyébként ukrán drón találta el a pályaudvar épületét Kurszk belvárosában, aminek következtében öt ember könnyebben megsérült, és Moszkva közelében is földre kényszerítettek egy repülőszerkezetet. Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területeken is több településről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az ukránok előző nap a fronton elszenvedett vesztesége meghaladta a 600 főt. Mint mondta, a legtöbben, több mint 280-an közülük a Donyeckért folytatott harcokban estek el.

Zelenszkij: Ukrajna F-16-os harci gépeket kap Hollandiától

Ukrajna amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket kap Hollandiától – jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közösségi oldalain, miután tárgyalt Mark Rutte holland miniszterelnökkel.

F-16-osok lesznek az ukrán légtérben. Áttörést jelentő megállapodás. Mától már vannak konkrétumok. Köszönöm Hollandia, köszönöm Mark!

– írta Zelenszkij. Az államfő a bejegyzéshez posztolt egy szelfit is Mark Rutte kormányfővel egy F-16-os előtt. Zelenszkij a megállapodást újabb lépésnek nevezte Ukrajna „légi pajzsának” megerősítésére.

Olekszij Reznyikov védelmi miniszter közben az ukrán 24-es hírtelevíziónak adott interjújában elmondta, hogy az ukrán pilóták, valamint mérnökök és technikusok kiképzése az F-16-os gépekre már megkezdődött, a kiképzés legalább hat hónapig tart. Arra nem tért ki, hol és mikor kezdődött el a kiképzés.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője korábban azt mondta: Ukrajnának, hogy megvédje magát, le kell cserélnie az „erkölcsileg” és fizikailag elavult különféle típusú szovjet repülőgépeit egyetlen típusú többcélú vadászrepülőgépre, amely lehet az F-16-os.

Az Egyesült Államok a héten hagyta jóvá, hogy Hollandia és Dánia F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának. Vasárnap a dán kormány is megerősítette, hogy F-16-osokkal látja el Kijevet, amint ennek feltételei teljesültek. A dán védelmi tárca szerint a gépek átadásához elengedhetetlen, hogy kiválasszák és felkészítsék az ukrán haderő megfelelő tagjait a gépek használatára, valamint rendelkezésre kell állnia az infrastruktúrának a gépek üzemeltetéséhez.

Zelenszkij Hollandiában van

Megérkezett Hollandiába Volodimir Zelenszkij, írja a Guardian.

Az ukrán elnök egy katonai bázison találkozik Mark Rutte holland miniszterelnökkel Eindhovenben, ahol tárgyalásokat folytatnak majd.

Zelenszkij abban a reményben utazott Hollandiába, hogy sikerül újabb légvédelmi eszközöket szereznie az ország védelméhez.

Rutte még májusban beszélt arról, hogy kormánya komolyan fontolgatja, hogy F-16-os vadászgépeket ad át Kijevnek, de akkor még nem tudta megmondani pontosan, hogy mikor és mennyit.

Hollandiának jelenleg 24 ilyen típusú vadászgépe van, de ezektől legkésőbb 2024 közepén megválnak.

Egyre több elkeseredett ukrán fogadja el Moszkva ajánlatát és költözik orosz területre

Herszon nehéz anyagi helyzetbe került volt lakói egyre nagyobb számban kezdik kihasználni az oroszok által kihasznált lehetőséget, mely lakhatást biztosít számukra, írja a Kyiv Post.

A Kreml által tavaly ősszel kitalált séma lényege, hogy lakhatási utalványt adnak az elfoglalt területeken azoknak az ukránoknak, akik elfogadják az orosz útlevelet.

A vouchert egész Oroszországban és az elfoglalt ukrán részeken is be lehet váltani.

A Kyiv Post beszámolója szerint a Krím-félsziget a legnépszerűbb célpont. A legtöbben végső elkeseredettségükben választják ezt az utat, mintsem oroszbarát érzelmeik miatt.

Zelenszkij megtorlást ígért a csernyihivi rakétatámadásra

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök válaszcsapást ígért, miután rakétacsapás ért egy színházat és egy egyetemet Csernyihivban. A támadásban heten haltak meg, köztük egy hatéves kislány, és további 144 ember megsebesült.

Biztos vagyok benne, hogy a katonáink válaszolni fognak Oroszországnak erre a terrortámadásra. Figyelemre méltó válasz lesz

– fogalmazott.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy a 144 sérült között 15 gyermek van. Az elhunyt lányt meg is nevezte, Sofiának hívták.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint 15 rendőr is van a sérültek között. A legtöbb áldozat autóban ült, az úton kelt át, vagy épp hazafelé tartott a templomból, amikor a támadás történt.

Moszkvai polgármester: dróntámadást hiúsítottunk meg

Ukrán dróntámadás ért egy vasútállomást a nyugat-oroszországi Kurszkban, az incidensben öten megsérültek – közölte Roman Sztarovojt megyei kormányzó vasárnap reggel a Telegramon.

A vasútállomás épületének tetőszerkezete lángra kapott. A helyszínre mentőcsapatok érkeztek – tette hozzá a tisztségviselő. Kurszk mindössze körülbelül kilencven kilométerre található az ukrán határtól.

Eközben Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester arról számolt be, hogy újabb dróntámadást hiúsítottak meg az orosz főváros ellen.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a drónt Moszkva környékén észlelték. A fegyvert elektronikus eszközökkel tették harcképtelenné, és egy elhagyatott területen zuhant le. Károkról és áldozatokról nem tudni – közölte a minisztérium, elítélve a kijevi rezsim terrortámadási kísérletét.

A vnukovói és a domogyedovói nemzetközi repülőtéren az éjszaka folyamán ideiglenesen felfüggesztették a fel- és leszállásokat – mondta el a légiforgalmi szolgálatok egyik képviselője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Olvasói sztorik