Nagyvilág

Dzsihádista terrortámadást hiúsíthattak meg az Egyesült Államokban

Terrortámadás előkészítésének gyanújával letartóztattak egy 17 éves fiút Philadelphiában, aki az al-Kaida terrorhálózat egyik szervezetével volt a kapcsolatban – írja az MTI.

Az FBI sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a letartóztatás több helyszínen tartott általános házkutatás után még pénteken történt. A középiskolás korú fiatal amellett, hogy jelentős mennyiségű fegyverhez fért hozzá, egy bomba elkészítésén ügyködött. A gyanúsított nevét, életkorára és a folytatódó nyomozásra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra, azt viszont igen, hogy akkor került a hatóságok látókörébe, amikor felvette a kapcsolatot az al-Kaida hálózatához tartozó, főként Szíriában aktív a Dzsihád és Tawhid Zászlóalj néven ismert szervezettel (Katibat al-Jihad al-Tawhid).

A megbízott nyomozó elmondta, hogy a fiatal a fegyverek mellett bombakészítéshez szükséges eszközöket szerzett be, többi között taktikai felszerelést, vezetékeket, vegyszereket és detonátorként használható eszközöket. A vásárlások az elmúlt néhány hétben történtek, ami fenyegetést jelentő, prioritást élvező üggyé tette a gyanúsított megfigyelését, és felgyorsította a közbelépést, ami néhány héten belül megtörtént, mondta a nyomozás vezetője.

A hétfői sajtótájékoztatón elhangzottak szerint jelek mutattak arra is, hogy a fiú tengerentúli utazást készített elő annak érdekében, hogy csatlakozzon terrorcselekmény elkövetéséhez. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a gyanúsított pontosan miként lépett kapcsolatba a terrorszervezettel, de megjegyezték, hogy az ügy riasztó példája az amerikai fiatalok radikalizálódásának.

A gyanúsított ellen felhozott vádak között szerepel a bűncselekmény előkészítése, tömegpusztító fegyver birtoklása, gyújtogatás, katasztrófa okozása, illetve annak kockázata, valamint gondatlan veszélyeztetés – közölte végül Philadelphia kerületi ügyésze, aki kiemelte, hogy a 17 éves fiatalt felnőttként szeretnék bíróság elé állíttatni szövetségi bűnvádi eljárásban.

Kapcsolódó
Bin Laden tíz éve halott, a dzsihadista terrorizmus él és virul
Bár Oszáma bin Ládent épp egy évtizeddel ezelőtt likvidálták az amerikai kommandósok, halála cseppet sem csökkentette a dzsihadista terrorizmus erejét. A mostani megemlékezések leginkább a személyes életére fókuszálnak, semmint arra, milyen valódi hatást gyakorolt a Közel-Kelet szélsőséges csoportjaira.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik