Nagyvilág

Betiltották a homoszexuális szó használatát az iraki médiában

Irakban a jövőben minden médiafelületen szigorúan tilos a homoszexuális szó használata, helyette az előírásoknak megfelelően a szexuális deviancia kifejezést kell használni azokra az esetekre, ha valaki a saját neméhez vonzódik. A történtekről beszámoló Vice szerint az iraki médiahatóság a gender szót is betiltotta, így fellépve a hatalom szerint egyre inkább erősödő LMBTQ-lobbi ellen.

A lap szerint az iraki Kommunikációs és Média Bizottság még keddden adott ki egy közleményt, amiben kijelentették, hogy keményen fel fognak lépni minden olyan médiacégggel szemben, ami a jövőben nem a rendelkezésnek megfelelően bánik a szavakkal. Hogy a gender helyett milyen kifejezést találtak alkalmasnak, arra nem tért ki a szöveg.

Bár Irakban törvények szintjén nem üldözik a szexuális kisebbségeket, a mindennapokban rengeteg megpróbáltatás éri az LMBTQ-közösségek tagjait a közel-keleti országban. Rendszeresen szembesülniük kell nemcsak fegyveres csoportok, de a rendőrség által elkövetett erőszakkal is, gyakoriak az emberrablások, a kínzások és szexuális támadások is, de arra is akad példa, hogy valamely szexuális kisebbség tagját a saját családtagjai ölik meg „becsületgyilkosság” címén.

Az iraki Kommunikációs és Média Bizottságot még 2004-ben, az Egyesült Államok invázióját követően hozták létre, eredetileg azzal a célla, hogy mint független szabályozó szervet, a kormány beavatkozásától mentesen felügyelje a médiaműveleteket és szabályozza a távközlési vállalatok engedélyeit. Szűk húsz év elteltével azonban azt kell látni, hogy a bizottság döntéshozói pozícióiban egyre inkább az iszlamista konzervatív pártokhoz kötődő személyek kerültek többségbe, akiknek nem érdeke a függetlenség, és folyamatosan nyomást gyakorolnak a társadalomra az intézményen keresztül, főleg olyan területeken, mint a szabad véleménynyilvánítás.

Várható volt a szervezet részéről hasonló lépés, tekintve, hogy Irakban az utóbbi időben egyre inkább felerősödtek az LMBTQ-ellenes hangok. Ennek látványos megnyilvánulásait a dániai és a svédorszái Korán-égetések elleni tiltakozások során dokumentálták, ahol a résztvevők többek mellett LMBTQ-zászlókat is elégettek.

Hogy meddig tart a véleménynyilvánítás például a Korán-égetések esetében, és mikortól minősül egy ilyen tett provokáviónak, ebben a cikkben fejtegettük:

Kapcsolódó
Szabad véleménynyilvánítás vagy provokáció a Korán-égetés?
Az iraki kormány megszakította diplomáciai kapcsolatait Svédországgal a Korán megszentségtelenítése miatti tiltakozásként. Vajon meddig terjed a szabad véleménynyilvánítás, és egy-egy cselekmény mikortól számít provokációnak?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik