Nagyvilág

Még egy Korán-égetés, és annyi az iraki-svéd diplomácia kapcsolatoknak

Oscar Olsson / TT News Agency / AFP
Oscar Olsson / TT News Agency / AFP

Megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Svédországgal Irak, ha újra Korán-égetésre kerül sor – közölte a iraki kormány. A kabinet emellett határozottan elítélte a bagdadi svéd nagykövetség csütörtök hajnali felgyújtását.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy csütörtökre virradóra több százan ostromolták meg a svéd nagykövetséget Bagdadban, miután a svéd rendőrség csütörtökre engedélyezett egy tüntetést Stockholmban, ahol a szervezők a Korán egy példányának elégetését helyzeték kilátásba. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tüntetésen valóban elégették-e a Korán példányát, de az AFP hírügynökség által közölt kép szerint a tüntetést szervező, Svédországban élő iraki állampolgár, Salwan Momika (képünkön) mindenesetre megkezte csütörtöki performanszát a stockholmi iraki nagykövetség előtt.

 Mohamed Sía Al-Szudáni iraki miniszterelnök hivatalának közleménye szerint a nagykövetség ostroma a biztonság megsértését jelentette, és ígéretet tett a diplomáciai képviseletek védelmére. Egyúttal azonban azt írta:

tájékoztatom a svéd kormányt, hogy a Kegyes Korán svéd földön történő elégetésével kapcsolatos incidens megismétlődése a diplomáciai kapcsolatok megszakítását teszi szükségessé.

Tobias Billstrom svéd külügyminiszter korábbi közlése szerint a bagdadi svéd nagykövetség munkatársai biztonságban vannak, de az iraki hatóságok nem tettek eleget annak a kötelezettségüknek, hogy a bécsi egyezménynek megfelelően megvédjék a nagykövetséget.

A Korán-égetések legújabb hulláma az idén köszöntött be Európában. Június végén a harminchét éves Salwan Momika gyújtott fel egy példányt az iszlám szent könyvéből Stockholmban, a központi mecset közelében. Bagdadban később válaszul már egyszer akkor is tüntetők rohamozták meg a svéd nagykövetséget. Törökország hónapokig arra hivatkozva blokkolta Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálását, hogy egy dán-svéd kettős állampolgárságú szélsőjobboldali aktivista, Rasmus Paludan januárban egy stockholmi tüntetésen nyilvánosan elégette a Korán egy példányát, majd pár napra rá megismételte ezt a cselekedetét Koppenhágában egy mecset és a dániai török nagykövetség előtt.

Alig több mint két hete egyébként Ferenc pápa is megszólalt a Korán-égetések ügyében, és azt mondta: „minden szentnek tartott könyvet tiszteletben kell tartani, mert így tiszteljük meg azokat is, akik hisznek bennük”. A katolikus egyházfő hozzátette: a szólásszabadságot soha nem szabad eszközként használni mások megalázására, és ennek lehetővé tételét a katolikus egyház elítéli.

Kapcsolódó
Megostromolták az iraki svéd nagykövetséget
A bagdadi épületeket több százan rohanták meg a csütörtökre Stockholmban engedélyezett Korán-égetés miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik