Nagyvilág

Lebukott a CIA-nek kémkedő kínai ügyök

Mark Schiefelbein / POOL / AFP
Mark Schiefelbein / POOL / AFP

Lelepleztek Kínában egy kémet, aki az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) szállított érzékeny katonai információkat – írja az Al Jazeera a pekingi állambiztonsági minisztérium közlésére hivatkozva. Az 52 éves, kínai állampolgárságú férfi, akit Zeng néven mutattak be, egy hadiipari cégnél dolgozott, és állítólag olaszországi tanulmányútja során szervezte be a CIA. Zengnek a közlemény szerint az amerikaiak „hatalmas összegű kompenzációt”, a családjának pedig bevándorlási lehetőséget ajánlottak az Egyesült Államokba.

A kínai CCTV szerint a férfi megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal, és kiképzésben részesült, mielőtt visszatért volna a hazájába. A műsorszolgáltató szerint a férfivel szemben „kényszerintézkedéseket” alkalmaztak, ám hogy ez pontosan mit jelent, azt már nem részletezték.

A kínai Global Times tudni véli, hogy a Zenget beszervező állítólagos amerikai követségi alkalmazott neve Seth volt, és „vacsorapartik, kirándulások és operalátogatások” keretében tartotta a kapcsolatot a kínai hálózati személlyel.

Zeng fokozatosan pszichológiai függőségbe került, és Seth ezt kihasználva nyugati értékeket ültetett el benne. Seth hatására Zeng politikai értékrendje megrendült

– számolt be az állami Global Times. A lap szerint az ügyet továbbították a kínai államügyészségnek.

A Reuters kérdést küldött Egyesült Államok pekingi nagykövetségének az állítólagos kémüggyel kapcsolatban, ám választ egyelőre nem kaptak.

Kína júliusban vezette be az új kémelhárítási törvényét, amely tiltja a nemzetbiztonsági érdekekkel összefüggő információk bárminemű átadását. Hogy ez alatt pontosan mit kell érteni, az azonban nem világos. Az új törvény riadalmat keltett az Egyesült Államokban. Jorge Toledo az, Európai Unió kínai nagykövete májusban kijelentette: nem biztos abban, hogy a kínai gazdaság megnyitása összeegyeztethető a kémelhárítási törvénnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik