Élő Nagyvilág

Medvegyev ökológiai katasztrófát ígért a kijevi „söpredéknek”

Anadolu Agency via AFP
Anadolu Agency via AFP

Megkezdődtek a nemzetközi tárgyalások az ukrajnai béke elősegítéséről Szaúd-Arábiában

Számos ország biztonsági szakértője kezdett szombaton Szaúd-Arábiában tárgyalásokat, amelyek célja az ukrajnai háború politikai rendezésének kidolgozása – jelentette a szaúdi állami televízió.

A nemzetbiztonsági tanácsadóknak a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában tartott találkozóján megoldásokat kívánnak kidolgozni az ukrán-orosz válságra – jelentette az el-Ehbaríja.

A találkozón nyugati nagyhatalmak és fejlődő országok tisztségviselői vesznek részt. Egy szaúdi diplomata közölte: a júniusi koppenhágai találkozó elveit követve a résztvevő országok képviselői eszmecserét folytatnak a válság békés megoldásáról, közös közleményt az esemény konzultatív jellegénél fogva nem adnak ki.

Szaúd-Arábia közölte: a tárgyalások megrendezése a Mohammed bin Szultan trónörökös által tett humanitárius kezdeményezések és erőfeszítések folytatásába, illetve az orosz és az ukrán vezetéssel a válság első napjaitól folytatott kommunikációba illeszkedik bele. Rijád mind Oroszországgal, mind Ukrajnával jó kapcsolatokat tart fönn.

Oroszország nem képviselteti magát a találkozón, a Kreml szóvivője annyit mondott, hogy Moszkva távolról figyeli a fejleményeket. Szaúd-Arábia több alkalommal is felajánlotta, hogy közvetít Oroszország és Ukrajna között. Rijád tavaly hadifoglyok cseréjében működött közre. Májusban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vett részt az arab országok szaúdi éves csúcstalálkozóján.

Andrij Jermak, az ukrán elnök hivatalának vezetője, aki Kijevet képviseli a dzsiddai találkozón, kijelentette: „A tárgyalások nem lesznek könnyűek, de az igazság a mi oldalunkon áll”.

Jermak péntek este egy televíziós interjúban hangsúlyozta az ukrán álláspont érvényesítésének fontosságát: „a feladatunk az, hogy egyesítsük az egész világot Ukrajna körül”.

(MTI)

Orosz külügyminisztérium: Oroszország meg fogja bosszulni az ukrán dróntámadást

Oroszország meg fogja bosszulni, hogy Ukrajna megtámadott egy civil tartályhajót – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Ukrajna szombatra virradóra a Fekete-tengeren, a Krím közelében tengeri drónnal támadta meg a SIG nevű orosz tartályhajót, amelynek a motortere a jobb oldalon, a vízszint közelében léket kapott, de nem süllyedt el. A SIG hajótestébe bekerült vizet kiszivattyúzzák – közölte az orosz tengeri mentő szolgálat. Olajszivárgás sem történt. A Kercsi-hidat több órára lezárták, a vasúti közlekedést leállították.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője azt mondta, hogy a hajó a Szíriában harcoló orosz erők számára szállított üzemanyagot. Rogov szerint a támadás miatt kitört ablakok szilánkjai megsebesítették a legénység több tagját.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a támadásra reagálva közölte: meg fogják bosszulni, hogy Ukrajna civil tartályhajót támadott meg. Ezzel a „terrorista cselekménnyel” az ukránok veszélyeztették a legénység életét, és kockáztatták, hogy környezeti katasztrófa történjen.

A kijevi rezsim új terrorista módszereket alkalmaz, és ezért nem ítéli el egyetlen nyugati ország vagy nemzetközi szervezet sem. Nem igazolhatók az ilyen barbár tettek, de nem is maradnak válasz nélkül, kitervelőiket és végrehajtóikat elkerülhetetlenül meg fogjuk büntetni – írta Zaharova közleményében.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök nem sokkal korábban azzal fenyegetőzött, hogy a hajók elleni ukrán támadások megtorlásául Oroszország még többet fogja támadni az ukrán kikötőket, sőt, „ökológiai katasztrófát fog okozni” Ukrajnának.

(MTI)

Medvegyev: Ha a kijevi söpredék ökológiai katasztrófát akar, megkapják

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök felvetette, hogy Moszkva újabb csapásokat mérhet ukrán kikötőkre válaszul arra, hogy Kijev a Fekete-tengeren orosz hajókat támad – írja a Guardian.

Medvegyev az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a hivatalos közösségi média fiókjain közzétett bejegyzésében igen élesen fogalmazott: „A szemétládák és torzszülöttek csak a kegyetlenséghez és az erőhöz értenek. Úgy tűnik, az Odessza, Izmajil és más helyek elleni csapások nem voltak elég nekik.”

Majd úgy folytatta:

Ha a kijevi söpredék ökológiai katasztrófát akar a Fekete-tengeren, akkor kapjanak egyet a területük azon részén, amely hamarosan Lengyelországhoz kerül, és amely utána évszázadokig bűzleni fog… Ez lesz számukra a végső döntés a gabonaüzletről.

„ Az ukrán támadás jelentős csapás volt Oroszország fekete-tengeri flottájára”

Az ukrán biztonsági szolgálat egyik forrása a BBC-nek elmondta, hogy az orosz tartályhajó elleni szombati akciót az ukrán haditengerészettel közösen hajtották végre. A Financial Times arról számolt be, hogy a támadás azt jelzi: Kijev egyre agresszívebben és hatékonyabban használja a pilóta nélküli járműveket. Egy ukrán biztonsági szolgálati forrás az Agence France-Presse-nek elmondta: a felrobbantott tartályhajó üzemanyagot szállított az orosz csapatoknak. A tartályhajót az oroszok egyik legnagyobb teljesítményű olajszállítójaként jellemezte a forrás.

Az Egyesült Királyság jelentése szerint a támadás jelentős csapás volt Oroszország fekete-tengeri flottájára.

Szaúd-Arábiában megkezdődtek a tárgyalások a háború békés rendezéséről

Szaúd-Arábiában megkezdődtek a tárgyalások a háború békés rendezéséről – írja a The Guardian. Ukrajna és szövetségesei remélik, hogy a mintegy 40 ország nemzetbiztonsági tanácsadóinak és más magas rangú tisztviselőinek hétvégi találkozóján megállapodásra jutnak a konfliktus lezárásával kapcsolatban.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője pénteken késő egy interjúban ezt mondta:

Arra számítok, hogy a beszélgetés nehéz lesz, de mögöttünk az igazság.

A fórumon Oroszország nem vesz részt, de a Kreml közölte, hogy szemmel tartja a történéseket. Kína közölte, hogy a tárgyalásokra elküldi eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottját, Li Hui-t.

Ukrán, orosz és nemzetközi tisztviselők szerint jelenleg nincs esély közvetlen béketárgyalásokra Ukrajna és Oroszország között.

Erdogan bízik Putyin törökországi látogatásában

Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette, továbbra is reméli, hogy Vlagyimir Putyin ebben a hónapban Törökországba látogat. Ankara azon dolgozik, hogy újból megkössön egy megállapodást, amely lehetővé teszi Ukrajnának, hogy gabonáját a Fekete-tengeren keresztül exportálja – írja a The Guardian.

Még nincs pontos dátum, de a külügyminiszterem és a titkosszolgálati vezetőm tárgyalnak

– mondta Erdogan pénteken. A török elnök úgy gondolja, hogy a látogatás augusztusban lesz.

Litvánia lezárja két fehéroroszországi határátkelőjét

Litvánia a hat fehéroroszországi határátkelő közül kettőt lezár a Wagner-csapatok közelben történő gyakorlatozása miatt – közölte pénteken a litván belügyminiszter-helyettes. Az erről szóló határozatokat már előkészítik – mondta Arnoldas Abramavicius.

A NATO-tag Litvánia a tervek szerint a jövő héten hivatalosan is elfogadja a döntést – írja a The Guardian. A Moszkvával szövetséges Fehéroroszország nemrég Wagner-harcosokat fogadott. Litván és a lengyel vezetők a hét elején azt mondták, hogy már körülbelül 4000 zsoldos állomásozhat Fehéroroszországban. Már akkor bejelentették: közös döntést fontolgatnak a fehérorosz határ teljes lezárásáról. Attól tartanak, hogy a Wagner-harcosok migránsnak álcázva megpróbálhatnak átkelni a határon. Abramavicius elmondta, hogy a két ellenőrzőponttal kapcsolatos döntést azért hozták meg, mert

Litvániának minden pillanatban készen kell állnia a határ teljes lezárására.

Dróntámadásban megsérült egy orosz tartályhajó

Dróntámadásban megsérült Oroszország SIG nevű tartályhajójának motortere a Krím-félsziget mellett. Áldozatokról nem érkezett jelentés, de többen megsérültek.

A SIG tankerhajó motortere léket kapott a vízszint közelében a hajó jobboldalán, az előzetes vizsgálatok alapján egy tengeri dróntámadás következtében

– jelentette be közleményében az orosz tengeri és folyami szállításért felelős szövetségi ügynökség (Roszmorrecsflot) szombaton. A támadás miatt rövid időre szünetelt a forgalom a Kercsi hídon, a Krímet az orosz szárazfölddel összekötő autópályán.

Orosz jelentések szerint nem ömlött ki üzemanyag a hajóból, amelynek fedélzetén 11 ember tartózkodott. Ukrajna egyelőre nem nyilatkozott a támadásról.

(MTI, The Guardian)

Olvasói sztorik