Nagyvilág

Miért szigorított valójában az Egyesült Államok a magyarok vízummentességén?

Spencer Platt / Getty Images
Spencer Platt / Getty Images
Az Egyesült Államok szerint csaltak az egyszerűsített honosítással, ami biztonsági kockázatot jelent. A magyar kormány viszont arra hivatkozik, hogy az amerikaiak határon túli magyarok adatait kérték. Igaz, eredetileg nem Joe Biden, hanem Donald Trump. A vízummentesség korlátozása mindenképp kemény lépés.

Cikkünk frissült a beutazás pontos feltételeivel.

Az Egyesült Államok kedd reggel bejelentette, hogy korlátozza a magyar állampolgárok vízummentességét. Magyarország az USA vízummentességi programjának egyik partnere, így a magyaroknak eddig nem kellett vízumot kérniük az amerikai nagykövetségeken, ha az Egyesült Államokba akartak utazni. Elég volt erre az ESTA néven ismert Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren keresztül igényelni belépési engedélyt. Az ESTA eddig két évre volt érvényes, többszöri belépéssel.

Most ez megváltozik. Az ESTA mostantól csak egy évre érvényes, és minden belépésnél újra kell igényelni. Ez nem azt jelenti, hogy csak egyszer lehet évente beutazni az Egyesült Államokba, pontosította később az amerikai nagykövetség szóvivője, csak azt, hogy minden egyes utazás előtt új ESTA belépést kell igényelni, miközben eddig egy regisztrációval többször is be lehetett utazni. 

Az egy éves érvényesség azt jelenti, hogy a regisztrációtól számítva egy éven belül lehet beutazni egy ESTA-val. Több ESTA igénylése viszont nem lehetséges, így minden utazás után kell újra regisztrálni.

De miért történt mindez? Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének egyik szóvivője a 24.hu-nak megerősítette, hogy a lépés az egyszerűsített honosítással szerzett állampolgárságokkal való visszaélés miatt történt.

Az egyszerű honosítást a magyar kormány 2010-ben vezette be, hogy a határokon túl élő magyarok, illetve magyar származásúak könnyebben tudjanak magyar állampolgárságot szerezni. 2010 és 2020 között majdnem egymillió ember, kevés kivételtől eltekintve határon túli magyar szerzett így magyar állampolgárságot, túlnyomó többsége a szomszédos országokból – a legtöbben Romániából, de sokan Szerbiából és Ukrajnából is.

Az Egyesült Államok kormányának az volt a problémája ezzel, hogy így több olyan ország állampolgárai is vízummentes beutazási lehetőséghez juthatnak az Egyesült Államokba, amelyekre egyébként nem vonatkozott a vízummentesség, a magyar kormány pedig szerintük nem végezte el a szükséges biztonsági ellenőrzéseket a frissen állampolgárságot kapók esetében.

A Washington Post a Department of Homeland Securityre hivatkozva azt írja, hogy 2018-ig 700 olyan ember szerzett egyszerű honosítással magyar állampolgárságot, akik nem voltak magyar nemzetiségűek. Álláspontjuk szerint így 700 ember szerzett vízummentes amerikai belépésre jogosító állampolgárságot „csalással”. Közülük a DHS adatai szerint legalább 65-en be is léptek az USA területére, és 2018-ban közülük harmincról még nem tudták, pontosan merre lehetnek az államokon belül.

Tudjuk, hogy Magyarországhoz nem kapcsolódó bűnözők és csalók jutottak csalással érvényes magyar útlevélhez. Mióta azonosítottuk a problémát, a magyar kormány nem tette meg azokat a szükséges lépéseket, amelyek orvosolnák ezt a határvédelmi problémát

– közölte a nagykövetség szóvivője a 24.hu-val.

A magyar Belügyminisztérium kedden közleményt adott ki, reagálva a vízumkorlátozásra. Ebben azt írják:

Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!

Kormányzati forrásokból úgy tudjuk, hogy a Department of Homeland Security valóban érdeklődött a határon túli magyarok adatai iránt, és a magyar kormány ezt tényleg megalapozatlannak, valamint problémásnak találta, ezért ezeket az adatokat nem adta ki. Erről kérdeztük az amerikai nagykövetséget, ám erre a felvetésre nem adtak választ.

Érdekes viszont Joe Biden elnök nevének említése a közleményben, hiszen információnk szerint ezeket az adatokat még Donald Trump elnöksége alatt kérte a magyar kormánytól a DHS. Úgy tudjuk, hogy a DHS akkor arra hivatkozott, hogy elsősorban ukrán és orosz nemzetiségűek éltek vissza az egyszerűsített honosítással.

Alex Wong / Getty Images Donald Trump

Az Egyesült Államok vízummentességi programjában jelenleg 40 ország szerepel, ezek közül Magyarország az egyetlen, amellyel szemben korlátozták az ESTA hosszúságát. Ez a lépés kifejezetten keménynek számít, főként akkor, ha figyelembe vesszük a vélt vagy valós visszaélések arányait.

Az USA szerint egymillió kiadott állampolgárságból összesen 65 esetben bizonyítható, hogy jogtalanul utaztak be a magyar hatóságok által kiadott okmányokkal az Egyesült Államokba. Ez természetesen nem kevés, de az állampolgárságok számához viszonyítva kifejezetten kevésnek tűnik. Főleg, hogy a magyar kormány 2020-ban szigorított a honosítás feltételein, és azóta nehezebbé váltak ezek a csalások, így érthető, hogy az amerikai közlemények mindenhol a 2020-ig kiadott állampolgárságokra vonatkoznak. Sőt, 2021-ben egyszer már szigorítottak, mert a 2020 óta állampolgárságot szerzett külföldiek eleve kiesnek az ESTA rendszeréből, így a mostani szigorítás érdemben csak a korábban tíz év alatt kiadott állampolgárságokra, valamint az eleve magyar állampolgárságú emberekre vonatkozik.

Valószínűleg az sem véletlen, hogy a Washington Post erről szóló cikke kiemeli: az Egyesült Államok korábban többször nyomatékosan kérte: Magyarország szakítsa meg a rendkívül szoros kapcsolatát Oroszországgal, és ratifikálja Svédország csatlakozását a NATO-hoz. A vízummentes belépés korlátozását mindenesetre egy nappal azután jelentették be, hogy a kormánypárti képviselők nem mentek el a parlament rendkívüli ülésére, amelyet az ellenzék azért hívott össze, hogy megszavazzák Svédország csatlakozását. Ennek hátteréről itt írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik