Élő Nagyvilág

Megszületett a megállapodás: Ukrajna a horvát kikötőkön keresztül exportálhat gabonát

Yulii Zozulia / NurPhoto / AFP
Yulii Zozulia / NurPhoto / AFP
  • Ukrajna és Horvátország megállapodásának értelmében a jövőben az ukránok a horvát kikötőket is használhatják a gabona exportjához.
  • Legalább öt halottja és hetvenöt sebesültje van a lakóház és iskola elleni orosz támadásnak Krivij Rihben.
  • Herszont is rakétázták az oroszok, négy ember meghalt.
  • Még a 60-as éveikben járó tartalékosokat is mozgósíthatja az orosz kormány.
  • Kijev tárgyalásokat kezd Washingtonnal a biztonsági garanciákról.
  • Felfüggeszti a toborzást a Wagner.
  • Az orosz-ukrán háború vasárnapi eseményeiről szóló közvetítésünk itt olvasható vissza.

A Fehér Ház szerint meggondolatlan és felelőtlen az oroszok részéről atommal fenyegetőzni

A nukleáris fegyverek bevetése Ukrajnában – vagy bárhol máshol – katasztrofális lenne az egész világ számára, és súlyos következményekkel járna Oroszországra nézve

– nyilatkozta a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, amikor Dmitrij Medvegyev legutóbbi nyilatkozatáról kérdezték.

A volt orosz elnök, aki a Vlagyimir Putyin elnök által vezetett testület, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke arról beszélt, hogyha az ukrán ellentámadás sikeres lenne, elvesztenénk „az országuk” egy részét, így „az orosz elnök rendeletének szabályai szerint nukleáris fegyver bevetésére kényszerülnének”.

Gordon Johndroe „meggondolatlannak” és „felelőtlennek” nevezte Medvegyev kijelentéseit, ám hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem látja jelenét annak, hogy Oroszország atomfegyverek bevetésére készülne.

(CNN)

Herszont is rakétázták az oroszok, négy ember meghalt

A dél-ukrajnai Herszont is orosz rakétatámadás érte. Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója a Telegramján közölte, hogy

legalább négyen meghaltak, 17-en pedig megsérültek a támadásban. „Az ellenség lakott területeket támad. A Korabelnij kerület és a város központi része szenvedett a legtöbbet” – írta a kormányzó.

(CNN)

Ukrajna használhatja a horvát kikötőket a gabonaexporthoz

Ukrajna és Horvátország megállapodásának értelmében a jövőben az ukránok a horvát kikötőket is használhatják a gabona exportjához, jelentette be Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter horvát kollégájával, Gordan Grlic-Radmannal folytatott tárgyalása után.

Megállapodtunk arról a lehetőségről, hogy a horvát dunai és adriai kikötőket használjuk az ukrán gabona szállítására. Most azon fogunk dolgozni, hogy a leghatékonyabb útvonalakat építsük ki ezekhez a kikötőkhöz, és a lehető legtöbbet hozzuk ki ebből a lehetőségből

– mondta Kuleba, aki egyúttal megköszönte Horvátország segítségét. – Minden egyes nyitott ajtó valódi, hatékony hozzájárulás a világ élelmezésbiztonságához – tette hozzá.

Oroszország július közepén jelentette be, hogy kilép a tavaly nyáron Törökország és az ENSZ mediálásával létrejött, Ukrajnával kötött gabonaegyezményből, amely egy védett fekete-tengeri tranzitfolyosót biztosított az ukrán gabona exportjának. Oroszország azóta lövi az odesszai gabonaraktárakat és az exporthoz szükséges kikötői infrastruktúrát.

(CNN)

Tovább nőtt a Krivij Rih-i lakóház elleni támadás áldozatainak száma

Az Ukrajna délkeleti részén található Krivij Rih várost hétfőn reggel érte orosz támadás, amelyben egy lakóház és egy felsőoktatási intézmény épülete is megrongálódott. Szerhij Liszak Dnyipropetrovszk kormányzója a Telagramon közölte, hogy a halálos áldozatok száma hatra, és sebesülteké legalább 75-re emelkedett.

(The Guardian)

Felfüggeszti a toborzást a Wagner

A Wagner-csoport határozatlan időre felfüggeszti a toborzást. Ezt maga Jevgenyij Prigozsin, a zsoldossereg vezetője jelentette be egy hangüzenetben – írja a BBC.

Nincs létszámhiány, ezért nem tervezünk új embereket felvenni

– jelentette ki Prigozsin, hozzátéve, hogy a jövőben a csoport az afrikai és a fehéroroszországi jelenlétére fog koncentrálni.

Június 24-én péntekről szombatra virradóra a Wagner zsoldossereg csapataival megindult Moszkva felé. Útközben bevették Rosztovot és Voronyezst, és már csak 200–300 kilométerre voltak az orosz fővárostól, amikor visszafordultak. Amennyire váratlan volt Prigozsin akciója, olyan hirtelen egyezett meg Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökkel. Hiába öltek meg egy tucat orosz katonát a Wagner harcosai, a visszavonulásért cserébe amnesztiát kaptak. Maga Prigozsin is Belaruszba menekülhetett.

Kapcsolódó
Putyin elárulta, mit mondott Prigozsinéknak a lázadás után
Csütörtökön Vlagyimir Putyin elnök egy interjúban ismertette először, miről volt szó a Kremlben megrendezett háromórás megbeszélésen, melyen a Wagner-csoport 35 parancsnoka vett részt öt nappal a zendülés után.

Orosz gyermekjogi ombudsman: 700 ezernél is több ukrán gyereket szállítottak Oroszországba a háború kezdete óta

2022 februárja óta az Orosz Föderáció mintegy 4,8 millió ukrajnai és donbaszi népköztársasági lakost fogadott be, köztük több mint 700 ezer gyermeket

– olvasható egy Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman által jegyzet dokumentumban. Ő az, aki ellen – Putyin elnökkel egyetemben – a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott, amiért törvényellenesen hurcoltak el ukrán gyerekeket Oroszországba.

A dokumentum szerint a gyerekek a szüleikkel vagy más rokonaikkal érkeztek Oroszországba. A jelentés mindössze 1500 olyan gyerekről tesz említést, akiket árvaházakból szállítottak Oroszországba. A megszállt donyecki régióból 288 gyermeket helyeztek gyámság alá orosz állampolgároknál.

Korábban Grigorij Karaszin, az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács nemzetközi bizottságának vezetője beszélt arról, hogy 700 ezer gyerek menekült az ukrajnai konfliktuszónákból Oroszországba.

(CNN)

Már négy halottja és 60 sebesültje van az orosz támadásnak Krivij Rihben

Folyamatosan nő Krivij Rih-i lakóház elleni orosz támadás áldozatainak száma. Az ukrán Suspilne című lap négy halottról és hatvan sebesültről tud, akiknek a nagy részét otthon ápolják, húszan szorulnak kórházi ellátásra. A halálos áldozatok között van egy 45 éves nő és tízéves lánya.

Szerhij Liszak, a terület kormányzója közölte, hogy a sérültek között öten vannak kiskorúak, négy és 17 éves kor között.

Az Ukrajna délkeleti részén található Krivij Rih várost hétfőn reggel érte orosz támadás, amelyben egy lakóház és egy felsőoktatási intézmény épülete is megrongálódott. Zelenszkij tájékoztatása szerint egy kilenc- és egy négyszites épületről van szó, utóbbit „szinte a földdel tették egyenlővé”.

(The Guardian)

A Kreml figyelemmel kíséri az Ukrajnáról szóló, szaúdi béketárgyalásokat

A Kreml „figyelemmel kíséri” az ukrajnai háborúról szóló, közelgő béketárgyalásokat – közölte az orosz elnöki szóvivő. A Szaúd-Arábiában, a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában megrendezett békekonferencián Kijev és több nyugati ország is részt vesz, Oroszország viszont nem kapott meghívást. A terv szerint Brazília, India és Dél-Afrika is ott lesz a kongresszuson.

A kijevi rezsim nem akar és nem is akarhat békét mindaddig, amíg eszközként használja az egyesült Nyugat az Oroszország elleni háborújában. Lehetséges-e jelenleg békét kötni a kijevi rezsimmel, ismerve annak álláspontját? A válasz egyértelmű: nem, ez lehetetlen

– mondta mai sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője.

Korábban Ukrajna és Oroszország is feltételeket szabott a béketárgyalások megkezdéséhez. Ukrajna 1991-es határainak helyreállítását követeli, míg Moszkva szerint szomszédjának el kell fogadnia „az új területi realitásokat”.

Kapcsolódó
Putyin szerint Oroszország tárgyalna a békéről, csak egy apró feltétel volna
Egy afrikai-kínai kezdeményezés lehetne az orosz-ukrán béke alapja: erről beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök Szentpéterváron, miután afrikai vezetőkkel találkozott.

Tízéves kislány és édesanyja a ballisztikus rakétával végrehajtott orosz támadás halottjai között

Már legalább négy halottja van a lakóház elleni hétfői brutális orosz támadásnak a délkelet-ukrajnai Krivij Rihben. Az áldozatokról szóló legfrissebb hírek egy tízéves kislányról és negyvenöt éves édesanyjáról szólnak.

Szerhij Liszak, a régió kormányzója tragikusnak nevezte az esetet, Olekszandr Vilkul polgármester pedig közölte, több mint kétszáz mentő igyekszik kimenteni a romok alatt rekedt embereket. A mentőszolgálatok szerint legalább negyvenhárom ember sebesült meg. Jurij Ihnat, a légierő szóvivője azt mondta, hogy a támadást a jelek szerint ballisztikus rakétákkal hajtották végre.

A novemberben felszabadított, bár papíron oroszországhoz csatolt Herszon emellett legalább két orosz csapást kapott – derült ki a híradásokból.

(Reuters)

15 négyzetkilométert foglalt vissza Ukrajna a múlt héten

Az ukrán erők csaknem 15 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza az orosz csapatoktól keleten és délen az elmúlt héten – közölte hétfőn Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes a Telegramon. Az ukránok eddig összesen 204,7 négyzetkilométert foglaltak vissza délen, mióta július elején jelentős ellenoffenzívát indítottak.

Maljar szerint a kijevi csapatok 2 négyzetkilométert foglaltak vissza az elmúlt héten a bahmuti fronton, így az ott visszafoglalt teljes terület 37 négyzetkilométerre nőtt az ellentámadás kezdete óta – írja a Guardian.

Délen, ahol az ukrán erők Bergyanszk és Melitopol városok felé igyekeznek előrenyomulni 12,6 négyzetkilométert szereztek vissza az elmúlt hét napban. Az orosz csapatok két északi fronton próbáltak támadni Kupjanszk és Liman közelében, de nem sikerült áttörniük – közölte Maljar.

A Kreml hétfőn ezzel szemben azt közölte, hogy Ukrajna ellentámadása „nem a tervek szerint működik”, és az ukránok a Kijevnek szállított NATO-forrásokat „elpazarolták”.

Kijev tárgyalásokat kezd Washingtonnal a biztonsági garanciákról szóló megállapodásról

Ukrajna már a jövő héten tárgyalásokat kezd az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákról szóló kétoldalú megállapodásról – jelentette az RBK-Ukraina ukrán hírportál hétfőn az ukrán elnöki iroda vezetőjének közlésére hivatkozva.

Andrij Jermak Telegram-csatornáján azt írta: Kijev konkrét és hosszú távú elkötelezettséget szeretne kapni Washingtontól, hogy segít legyőzni Oroszországot, és megakadályozni egy esetleges újabb, jövőbeni orosz agressziót.

A megállapodást annak a nyilatkozatnak szellemében kötik meg, amelyben a hét vezető ipari országot tömörítő G7 csoport vezetői állapodtak meg a július eleji vilniusi NATO-csúcstalálkozón.

A nyilatkozathoz már több mint egy tucat más ország is csatlakozott, és hétről hétre újabbak követik őket. Az aláírókkal Ukrajna konkrét biztonsági garanciákat tartalmazó kétoldalú megállapodások rendszerét hozza létre. Jelenleg ilyen kétoldalú megállapodásokon dolgozunk mindegyik partnerrel

tájékoztatott Jermak. Szó van védelmi és pénzügyi támogatásról, valamint Oroszország elleni újabb szankciókról és Moszkva megbüntetéséről – tette hozzá.

A vilniusi NATO-csúcstalálkozón a G7 csoport nyilatkozatában hosszú távú védelmi és gazdasági támogatást helyezett kilátásba Ukrajnának az orosz agresszióval szemben.

Jermak megerősítette, hogy a jövő héten Szaúd-Arábiában a szövetséges országok állam- és kormányfőinek tanácsadói nemzetközi találkozót tartanak, melynek középpontjában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketerve fog állni. Ennek legfontosabb része az orosz csapatkivonás Ukrajna teljes területéről, beleértve a Krím félszigetet.

A Wall Street Journal a múlt héten számolt be arról, hogy augusztus 5-én és 6-án 30 ország delegációja érkezik a szaúd-arábiai Dzsiddába, hogy megvitassa az ukrajnai háború lezárásának lehetőségeit.

(MTI)

Már legalább két halottja van az orosz támadásnak Krivij Rihben

Ketten meghaltak, és körülbelül öt-hét ember van a romok alatt  – mondta Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter az állami televízióban. A főügyészség szerint huszonöt ember sebesült meg, köztük négy gyermek.

Az Ukrajna délkeleti részén található Krivij Rih várost hétfőn reggel érte orosz támadás, amelyben egy lakóház és egy felsőoktatási intézmény épülete is megrongálódott. Az államfő tájékoztatása szerint egy kilenc- és egy négyszites épületről van szó, utóbbit „szinte a földdel tették egyenlővé”.

(Reuters)

Még a 60-as éveikben járó tartalékosokat is mozgósíthatja az orosz kormány

Mostantól akár 70 éves korig is mozgósíthatják a magasabb rendfokozatú tartalékosokat Oroszországban – írja a brit védelmi minisztérium hétfői jelentésében.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az orosz törvényhozás a múlt hónapban döntött arról, hogy az eddigi 27-ről 30 évre emelik a kötelező sorkatonai szolgálat felső határát. Ezzel együtt azonban a tartalékosok mozgósításának szabályain is változtattak

A jelentés emlékeztet, hogy a 2022. őszi mobilizáció során elsősorban a tartalékosokat hívták be, hogy az orosz hadsereg emelni tudja az ukrajnai létszámát. A sorkatonák – hivatalosan – nem vethetők be külföldön, de helyettesíteni tudják a hivatásosokat.

A harcra kényszerítés megnövekedett esélye, a Moszkva elleni dróntámadások, a belföldi elnyomás rendkívüli szintje és a közelmúltbeli Wagner-lázadás rávilágít arra, hogy az orosz állam nem tudja elszigetelni a lakosságot a háborútól – mutatnak rá a britek.

Lakóházat és egyetemet lőttek az oroszok, legalább egy halott

Legalább egy ember meghalt, és tízen megsérültek orosz rakétacsapásban az ukrajnai Krivij Rihben. A halálos csapás egy lakóházat ért. Az ukrán média a belügyminisztériumra hivatkozva közölte, hogy egy felsőoktatási intézmény négyemeletes épületét is találat érte, a jelentés szerint valószínűleg emberek vannak a romok alatt. A belügyminisztérium közleményéből a Reuters közölt részleteket, ebben az áll, hogy jelenleg minden érintett szerv a helyszínen dolgozik, az embereket pedig felszólították, hogy maradjanak a légvédelmi óvóhelyeken.

A károkról Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videofelvételt is megosztott a Twitteren. Azt írta, minél több embert igyekeznek megmenteni.

A ukrán állami média két másik éjszakai orosz támadás részleteit is közölte a regionlális és országos hatóságokra hivatkozva:

  • Herszonban hétfőn reggel támadás következtében meghalt a közműszolgáltató vállalat hatvanéves alkalmazottja, és további négy ember megsebesült.
  • Az orosz hadsereg éjszaka rakétákkal lőtte Kramatorszk városát is, és egy ipari övezetet is eltaláltak. Áldozatokról, sérültekről itt nincs hír.

(The Guardian)

Prigozsin: Épp nem toboroz a Wagner, de lehet, hogy fog

Jelenleg nem toboroz harcosokat a Wagner zsoldoshadsereg, de a jövőben valószínűleg fog – derült ki egy Telegramon hétfőn reggel közzétett hangüzenetből.

Ma határozzuk meg a következő feladatainkat, amelyek körvonalai egyre világosabbá válnak. Kétségtelen, hogy ezek olyan feladatok, amelyeket Oroszország nevében fogunk végrehajtani

– közölte egy férfi, aki a hangja alapján jó eséllyel Prigozsin beszédhangjaként azonosítható. Az üzenet a Wagnerhez kapcsolódó Telegram-csatornán jelent meg. A hangüzenet szerint a Wagner több harcosa „sajnos” más „hatalmi struktúrákhoz” csatlakozott, ám ezzel együtt az derült ki, hogy visszatérést tervez a zsoldoshadsereg.

Amíg nem tapasztalunk létszámhiányt, nem tervezünk újabb toborzást

– tudatta a hangüzenet.

Wagner-csoport és Prigozsin jövője azóta vált bizonytalanná, hogy június végén a vállalkozó kudarcba fulladt lázadást indított az orosz hadsereg ellen. A hangfelvétel hitelességét ellenőrizni nem lehetett.

(Guardian)

Újabb ukrán dróntámadás volt orosz területen

Újabb dróntámadás volt orosz területen – tudatta Alekszandr Bogomaz brjanszki kormányzó. A Telegramon közzétett beszámolóból kirerül, hogy egy belügyi épületre mért csapást egy ukrán UAV a brjanszki terület Trubcsevszkij körzetében. Áldozatokról nem szólt a közlemény.

(Sky News)

Ukrajnai beszámoló: Heves harcok északkeleten

Heves harcokról számolt be Ukrajna északkeleti részén Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes. Közlése szerint az orosz erők „próbálják kiszorítani” őket azokból az északkeleti pozíciókból, amelyeket az oroszok még a háború elején elfoglaltak, de később az ukrán csapatok sikeresen visszaszereztek. Maljar szerint az ukrán erők tartják a vonalaikat, és egyes területeken előnyre is szert tettek. Az oroszok célja – mondta az oroszágos televíziónak – hogy „eltereljék erőinket Bakhmut térségéből, ahol sikeres offenzívát” folytatnak.

A héten vég nélkül támadtak. De csapataink ellenállnak a támadásoknak, és olykor súlyos veszteségekkel szorítják vissza őket

– így a minsizterhelyettes.

Ukrajna még júniusban indított ellentámadást az orosz megszállók ellen. Ennek középpontjában a déli hadjárat áll, amivel éket akarnak verni a keleti részeken területeket birtokló orosz erők és az elcsatolt Krím félsziget közé, valamint megpróbálják visszaszerzni a Bahmut körüli területeket is.

(Sky News)

Zelenszkij: Elkerülhetetlen, hogy a háború átterjedjen Oroszországra

Negyedik alkalommal történt meg egy hónap alatt vasárnap, hogy Ukrajna lecsapott Moszkvára. A támadás ráadásul csak a héten a harmadik volt, ami jelzi, hogy a háború immár nem áll meg Ukrajna határainál, de Oroszországban is közvetlenül érzeteti hatását.

Vasárnap három drónt lőttek le Moszkva felett az orosz védelmi minisztérium közlése szerint, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig arról beszélt, hogy a háború megérkezett Oroszországba.

A moszkvai támadás következményeit bemutató fényképeken és videókon jól látszik, hogy egy drón megrongálta egy modern felhőkarcoló homlokzatát (lásd a borítóképünket). Ez az épület a Kremltől öt és fél kilométerre található. A becsapódás után az ablakok kirepültek a helyükről, a fémből készült ablakkeretek szétroncsolódtak, és törmelék hullott a járdára. A támadásban egy biztonsági őr sérült meg az orosz állami  TASZSZ jelentése szerint, amely a katasztrófavédelemre hivatkozott. A Ria-Novosztyi hírszolgáltató szerint az épület bérlői között több orosz kormányzati intézmény is van.

A háború fokozatosan visszatér Oroszország területére, jelképes központjaira és katonai bázisaira, és ez elkerülhetetlen, természetes és abszolút igazságos folyamat

– fogalmazott vasárnap Volodimir Zelenszkij.

(The Guardian)

Olvasói sztorik