A következő élő közvetítés része Megszületett a megállapodás: Ukrajna a horvát kikötőkön keresztül exportálhat gabonát

A Kreml figyelemmel kíséri az Ukrajnáról szóló, szaúdi béketárgyalásokat

Handout / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP
Handout / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP

A Kreml „figyelemmel kíséri” az ukrajnai háborúról szóló, közelgő béketárgyalásokat – közölte az orosz elnöki szóvivő. A Szaúd-Arábiában, a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában megrendezett békekonferencián Kijev és több nyugati ország is részt vesz, Oroszország viszont nem kapott meghívást. A terv szerint Brazília, India és Dél-Afrika is ott lesz a kongresszuson.

A kijevi rezsim nem akar és nem is akarhat békét mindaddig, amíg eszközként használja az egyesült Nyugat az Oroszország elleni háborújában. Lehetséges-e jelenleg békét kötni a kijevi rezsimmel, ismerve annak álláspontját? A válasz egyértelmű: nem, ez lehetetlen

– mondta mai sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője.

Korábban Ukrajna és Oroszország is feltételeket szabott a béketárgyalások megkezdéséhez. Ukrajna 1991-es határainak helyreállítását követeli, míg Moszkva szerint szomszédjának el kell fogadnia „az új területi realitásokat”.

Kapcsolódó
Putyin szerint Oroszország tárgyalna a békéről, csak egy apró feltétel volna
Egy afrikai-kínai kezdeményezés lehetne az orosz-ukrán béke alapja: erről beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnök Szentpéterváron, miután afrikai vezetőkkel találkozott.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik