Nagyvilág

Szexvideó miatt felfüggesztették az iszlám értékek népszerűsítéséért felelős tisztviselőt Iránban

Egy interneten közzétett videón állítólag az látható, hogy Irán Gilan tartományának kulturális és iszlám útmutatásért felelős vezetője, Reza Tsaghati egy másik férfival szexel. Tsaghatit a hatóságok vizsgálatának idejére felfüggesztették posztjáról. Iránban a homoszexualitás illegális, a melegeket zaklatás, bántalmazás és erőszak fenyegeti. A videó – amelyet széles körben megosztottak a közösségi médiában – nagy port kavart az interneten, mivel Tsaghati egy olyan kulturális központ alapítója, amely a vallásosságra és a hidzsábra összpontosít.

Szombaton Mohammad Mehdi Esmaili iráni kulturális miniszter azt mondta, hogy nem volt tudomásuk arról, hogy Tsaghati megszegi a törvényeket. Egyesek szerint Tsaghati felfüggesztése a posztjáról rávilágított arra, hogy az iráni tisztviselőkkel szemben másként bánnak, ha bűncselekménnyel vádolják őket, mint az LMBT+ közösséggel vagy az iszlám szabályokat be nem tartó nőkkel. A saríára épülő iráni törvények szerint az azonos neműek közötti kapcsolatokat bűncselekménynek tekintik, amelyért halálbüntetés is járhat. Ezt a súlyos büntetést ritkán alkalmazzák, de az LMBT+ közösséget napi szinten érik hátrányos megkülönböztetések.

Az iráni tisztviselők kezdetben hallgattak a szexvideó közösségi médiában való megjelenését követően. A gilani kulturális és iszlám útmutatásért felelős hivatal azonban végül július 22-én közleményt adott ki, amelyben „a gilani iszlám útmutatásért felelős igazgató gyanús tévedésére” hivatkozott. A közlemény szerint az ügyet „alapos megfontolás céljából az igazságügyi hatóságok elé utalták”, és óva intett attól, hogy a videót „az iszlám forradalom tiszteletreméltó kulturális frontjának gyengítésére” használják fel.

A videót eredetileg az ellenzéki Radio Gilan Telegram-csatorna töltötte fel. A csatorna főszerkesztője, Peyman Behboudi azt mondta, hogy a csatorna folytatni fogja a “rezsim tisztviselői között tapasztalható korrupció” leleplezését, írja a BBC.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik