Trump világossá tette, ha lecsukják, akkor is elindul az elnökválasztáson

Jogilag ennek semmi akadálya nem lenne, más kérdés, mi lesz ha nyer.

Nincs olyan pont az Alkotmányban, ami azt mondaná, hogy nem – ezt válaszolta Donald Trump egy pénteki rádióinterjúban arra a kérdésre, hogy lefújja-e az elnöki kampányát, ha végül elítélik valamelyik ellene zajló büntetőeljárásban, írja az Independent. Ezzel Trump megerősítette, hogy akár a börtönből is elindul a 2024-es amerikai elnökválasztáson.

Az egykori republikánus elnök ellen állami és szövetségi szinten is tucatnyi jogi eljárás zajlik jelenleg is. Ezek közé tartozik a Mar-a-Lago-i ügy is, amelyben újabb vádakat fogalmaztak meg nemrég Trump ellen, ezúttal azt, hogy ő utasította a floridai rezidenciájának alkalmazottait, hogy semmisítsék meg azokat a biztonsági felvételeket, amelyek terhelő bizonyítékként szolgálhatnak ellene a nyomozás során. Trump ezeket a vádakat is tagadta, a riporter, John Fredericks viszont ezen a ponton feltette neki a kérdést, hogy feladná-e elnöki ambícióit, ha elítélik.

Még a radikális baloldali őrültek is azt mondják, hogy ez nem lehet akadály

– zárta rövidre a kérdést.

Jogi akadálya egyébként tényleg nincs annak, hogy Trump (vagy bárki más) a rácsok mögül pályázzon az elnöki posztra, és nem is ő lenne az első a történelemben, aki a börtönből kísérelt meg bejutni az Ovális Irodába. Arra ugyanakkor még nem volt példa, hogy valaki nyert is volna a börtönből, nincs is nagyon felkészülve az Egyesült Államok egy ilyen helyzetre. Erről hosszabban a lenti cikkről írtunk néhány hete.

Kapcsolódó
Ha Trump nyer jövőre, egyszerűen csak megkegyelmez magának?
Megvalósíthatná a jogászok rémálmát.