A következő élő közvetítés része Sztálin után Putyin is csapást mért az odesszai katedrálisra

Lukasenka azzal ugratta Putyint, hogy a Wagner zsoldosai már nagyon lerohannák Lengyelországot

Alexandr Demyanchuk / SPUTNIK / AFP
Alexandr Demyanchuk / SPUTNIK / AFP

Vasárnap Szentpéterváron fogadata Alekszandr Lukasenkát Vlagyimir Putyin. A fehérorosz elnök kollégája társaságában azzal viccelődött, hogy a Beloruszba emigrált Wagner zsoldosok elkezdték nyugtalanítani, ugyanis „már mennének kirándulni Nyugatra”.

Talán nem kéne erről beszélnem, de megteszem. A wagneristák elkezdtek nyomasztani bennünket. »Nyugatra akarunk menni, engedjetek minket«, mondják. Kérdezem tőlük, miért akartok Nyugatra menni? »Csak kirándulni, Varsóba, Rzeszówba …«

– mesélte Lukasenka, majd sietve hozzátette, hogy hiába nyaggatják: a megegyezés szerint Fehéroroszország középső részén tartja a zsoldosokat. A tárgyalásról készült felvételek tanúsága szerint Putyin mosolyogva nyugtázta Lukasenka sztoriját.

Putyin és Lukasenka arról is beszélt, hogy Lengyelország meg akarja szerezni Ukrajna és Belarusz nyugati területeit. Szerintük Varsó ezért vezényelt jelentős számú erőt Lengyelország keleti határaira.

Mint ismert az elbukott Wagner-lázadás után a magánhadsereg harcosai a visszavonulásért cserébe amnesztiát kaptak. Hiába öltek meg egy tucat orosz katonát, a Lukasenka által gründolt megállapodás értelmében a wagneresek előtt nyitva áll a lehetőség, hogy Belaruszba meneküljenek.

(CNN)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik