Nagyvilág

Felbőszült nők felgyújtották az indiai tömeges nemi erőszak fő gyanúsítottjának házát

AFP
AFP

Feldühödött női tüntetők felgyújtották annak a férfinak a házát, akit két nő – anya és lánya – ellen tömegesen elkövetett nemi erőszak miatt letartóztattak – írja többek között az Al Jazeera.

A férfi idén májusban kirángatott az utcára két nőt, majd később arra bujtogatta a férfiakból álló megvadult tömeget, hogy erőszakolják meg, és meztelenül vonultassa fel őket

– közölte az indiai rendőrség pénteken.

Az eset azért kapott nagy figyelmet a héten, mert szerdán egy videó kezdett terjedni az indiai közösségi médiaplatformokon, ami aztán hamar bejárta világot.  A felvételen az látható, hogy egy vadul ordítozó férfiakból álló nagyobb tömeg egy szántóföldre vagy legelőre rángatja a két meztelenre vetkőztetett, védekezésre képtelen nőt, majd a földre lökik őket. A felvételen a nők sírva, fájdalmuktól görcsbe rándulva, könyörögnek kegyelemért a támadóihoz.

A tömegesen elkövetett nemi erőszak esetének híre csak a videó hatására kezdett terjedni az indiai nyilvánosságban. Amíg az nem került elő, a tragikus eset rejtve maradt, az indiai lapok címlapját is csak csütörtökön érte el.

Noha maga az eset május negyedikén, vagyis jóval több, mint két hónapja történt, az indiai rendőrségnek mostanáig egy gyanúsítottat sikerült őrizetbe vennie.

Az esetnek etnikai szála is van. India északkeleti részén, Manipur államban májusban összecsapások kezdődtek a tartományban élő meitei és a kuki törzsek között. Azóta legalább százharminc ember meghalt és hatvanezer ember kényszerült elhagyni az otthonát az erőszak miatt.

A fő gyanúsítottat, akit Khuirem Herodas néven azonosítottak, a meitei törzshöz tartozik, és csütörtökön tartóztatták le, miután Narendra Modi indiai miniszterelnök, megtörte a manipuri vérengzéssel kapcsolatos közel nyolcvan napja tartó hallgatását. A nacionalista kormányfő India szégyenének nevezte a szexuális támadást.

A női testek gyakran válnak erőszak áldozatává hasonlóképpen zavargások és konfliktusok során. A nemi erőszakot gyakran használják büntetésre az egymással ellenséges csoportok. Ennek egyik friss példája a májusi indiai eset. Magáról a videóról itt írunk. A kapcsolódó tartalmat csak erős idegzetűeknek ajánljuk:

Kapcsolódó
Videóra vették anya és lánya tömeges megerőszakolását Indiában
A csoportos nemi erőszak miatt eddig egy férfit tartóztattak le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik