Nagyvilág

Videóra vették anya és lánya tömeges megerőszakolását Indiában

AFP
AFP

A ruháitól megfosztott két nőről – anyáról és lányáról – készült borzalmas videó kezdett széles körben terjedni szerdán a közösségi platformokon. A felvételen az látható, hogy egy vadul ordítozó férfiakból álló nagyobb tömeg egy indiai szántóföldre vagy legelőre rángatja a két meztelenre vetkőztetett, védekezésre képtelen nőt, majd a földre lökik őket. A felvételen a nők sírva, fájdalmuktól görcsbe rándulva, könyörögnek kegyelemért a támadóihoz.

A rendőrség szerint a nőket még május 4-én erőszakolták meg, de az eset csak csütörtökön került az országos címlapokra Indiában, miután a videó virálisan terjedni kezdett. A szövetségi kormány felszólította az összes közösségi médiavállalatot, hogy töröljék a videót a platformjaikról. A BBC szerint az indiai rendőrség közölte, hogy csoportos nemi erőszak miatt indítottak eljárást, és letartóztattak egy férfit. Hozzátették azt is, hogy hamarosan továbbiakat is letartóztatnak. A támadás óta több mint két hónap telt el.

Narendra Modi indiai miniszterelnök azt mondta, hogy az eset „szégyent hozott Indiára”, és „egyetlen bűnöst sem fognak kímélni”.

Ami Manipur lányaival történt, azt soha nem lehet megbocsátani

– fogalmazott a nacionalista kormányfő.

Az indiai legfelsőbb bíróság szintén aggodalmát fejezte ki a támadás miatt. Az ország főbírája azt mondta, hogy a bíróságot „nagyon felkavarta a videó”, és arra kérte a kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

A videóból részleteket közölt a Times of India riportműsora is, amely női jogvédők segítségével dolgozza fel az esetet.

Manipur tartományban az erőszak az utóbbi időben a legkevésbé sem ismeretlen. Májusban etnikai indíttatású összecsapások kezdődtek a tartományban élő meitei és a kuki törzsek között. Azóta legalább százharminc ember meghalt és hatvanezer ember kényszerült elhagyni az otthonát az erőszak miatt.

Az őslakos törzsi vezetők fóruma közleményben tudatta, hogy az atrocitásokat Kangpokpi körzet egyik falujában követték el a kuki-zo törzsi közösséghez tartozó nők ellen. Azt is állította, hogy a nőket csoportosan megerőszakolták.

A női testek gyakran válnak erőszak áldozatává hasonlóképpen zavargások és konfliktusok során. A nemi erőszakot gyakran használják büntetésre az egymással ellenséges csoportok. Ennek egyik friss példája a májusi indiai eset.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik