Nagyvilág

Megszólalt Ferenc pápa a Korán-égetések ügyében

Minden szentnek tartott könyvet tiszteletben kell tartani, hogy így tiszteljük meg azokat is, akik hisznek bennük

idézett a Reuters Ferenc pápa hétfőn reggel megjelent interjújából, amelyet Al Ittihad című lap közölt az Egyesült Arab Emirátusokban.

Múlt szerdán egy Svédországban élő iraki állampolgár, a harminchét éves Salwan Momika gyújtott fel egy példányt az iszlám szent könyvéből Stockholmban, a központi mecset közelében. Irakban később válaszul tüntetők rohamozták meg a svéd nagykövetséget.

Ferenc pápa az interjúban a mondta, hogy a Korán elégetése feldühítette és undorítónak tartja a hasonló cselekedeteket.

A szólásszabadságot soha nem szabad eszközként használni mások megalázására, és ennek engedélyezését elutasítjuk és elítéljük

– fogalmazott a szentatya.

Bár a svéd rendőrség a közelmúltban több Korán-ellenes tüntetésre vonatkozó kérelmet is elutasított, a bíróságok felülbírálták a döntéseket, mondván, hogy azok sértik a szólásszabadságot. Vasárnap egy ötvenhét államot tömörítő iszlám vallási szervezet közölte, kollektív intézkedésekre van szükség a Koránt gyalázó cselekmények megakadályozása érdekében, és a nemzetközi jog alkalmazását sürgette a vallási gyűlölettel szemben.

Európában az utóbbi időben legfőképpen a Svédország NATO-csatlakozása körüli feszültségekkel összefüggésben fordult elő több alkalommal Korán-égetés. Svédország NATO-csatlakozását Magyarország mellett a muszlim többségű Törökország blokkolja jó ideje. Januárban egy dán-svéd kettős állampolgárságú szélsőjobboldali aktivista, Rasmus Paludan  egy stockholmi tüntetésen nyilvánosan elégette a Korán egy példányát, majd pár napra rá megismételte az akcióját Koppenhágában is egy mecset és a dániai török nagykövetség előtt.

Kapcsolódó
Miért végeznek ki embereket még ma is istenkáromlás miatt?
Legutóbb hétfőn akasztottak fel két férfit Iránban, de Európában is számos országban bünteti a törvény a blaszfémiát. Svédország NATO-tagfelvételét is erre hivatkozva akadályozza Törökország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik