Nagyvilág

Novák Katalin: ha egy nő az elnök, az még nem egyenlőség

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Ruandában vett részt egy panelbeszélgetésen Novák Katalin, a Women Deliver 2023 elnevezésű, a nők globális helyzetének javításával foglalkozó konferencián. Az MTI szemléje szerint az államfő a hivatalos ruandai állami látogatásának záróprogramján azzal a felütéssel indított, hogy bár kezdetnek nem rossz, de egy ország nem éri el a nők teljes egyenjogúságát azáltal, ha egy nőt választ meg elnöknek, majd kérdésre válaszolva kifejtette, hogy szerinte a nők előtt álló legfőbb kihívás az, amikor dönteniük kell, hogy az anyaságot vagy a karriert válasszák. Itt tette hozzá, hogy Magyarországon a nők „az állami támogatásoknak köszönhetően nyugodtan választhatják mindkettőt, mert a nőkre szükség van a munkaerőpiacon és a családban is”.

A köztársasági elnök leszögezte, hogy a legfontosabb céljának azt tekinti, hogy a család és a karrier közötti egyensúly megteremtése érdekében minden magyar nő annyi gyereket vállalhasson, amennyit csak szeretne. Pozitívumként említette, hogy Magyarországon 10 év alatt 25 százalékkal nőtt a termékenység, a házasságok száma pedig a kétszeresére emelkedett.

Némi kritikát is megfogalmazott ugyanakkor az államfő: elmondta, hogy szerint Magyarországon még több nőre lenne szükség a parlamenti képviselők között, mert a jelenlegi országgyűlési képviselőknek kevesebb mint 15 százaléka nő. Ezenkívül megemlítette, hogy bár nem ő dönt ebben a kérdésben, sajnálja, hogy augusztus 1-jétől nem lesz női miniszter a magyar kormányban – utalva ezzel arra, hogy a jövő hónap elején Varga Judit távozik az Igazságügyi Minisztérium éléről.

Novák Katlain beszélgetőpartnerei Macky Sall szenegáli és Zevde Szahle-Vork etióp elnök, valamint Natalia Kanem, az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) ügyvezető igazgatója és Sabana Baszidzs Raszih, az afganisztáni nők vezetőképző iskolájának (School of Leadership) társalapító elnöke voltak.

Kapcsolódó
Novák Katalin: Nem látok a háború kérdésében olyan árnyaltan, mint a miniszterelnök
Miben mondott ellent Orbán Viktornak? Tiszta-e a lelkiismerete azután, hogy kegyelmet adott Budaházy Györgynek? Tényleg ő a NER jó zsaruja? Akkor is jóban lenne a kormányfővel, ha őt Dobrev Klárának hívnák? Lehet-e független valaki attól, akinek a monogramját fülbevalóként viselte? Mit tanult Orbántól? Államfői működése egyéves évfordulója alkalmából kérdeztük Novák Katalint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik