Nagyvilág europoli

Navracsics az Erasmus-ügyről: „már csak a Bizottságtól függ, hogy megérkeznek-e a források”

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nincsenek „apokaliptikus” határidők, a Bizottságon múlik minden, szeptemberben folytatódnak a tárgyalások – így foglalható össze röviden Navracsics Tibor nyilatkozata, akit az ATV kérdezett a hónapok óta terítéken lévő Erasmus-ügyről.

Hogy létrejöjjön a megegyezés, a magyar parlamentnek szeptember 1-ig el kellene fogadnia az alapítványi egyetemi kurátorok kinevezését és az összeférhetetlenségi szabályokat érintő törvénymódosításokat, csak ezt követően adhat zöld jelzést a Bizottság a 2024 őszi félévében induló hallgatói csereprogramok támogatásáról ezen intézmények esetében. A kormány területfejlesztési minisztere azt mondta, a magyar kormány mindent teljesített, amit kért a Bizottság, amiről Johannes Hahn költségvetési biztossal tárgyalt. Mint mondta, a Bizottság részéről a tárgyalásokon normaszöveg-javaslatot kértek, nem a parlament által már megszavazott törvénymódosításokat. Navracsics hozzátette azt is, hogy mivel Brüsszelben nyári szünet van, csak szeptemberben kezdik újra az egyeztetéseket, de nem tud semmilyen apokaliptikus határidőről, amit az Európai Bizottság szabott volna.

Már csak a  Bizottságtól függ, hogy megérkeznek-e és mikor az Erasmus-források, ez teljes egészében az ő felelősségük

– jelentette ki, megjegyezve, hogy a kormány nem kapott választ a Bizottságtól a nekik megküldött normaszöveg-javaslatra.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik