Nagyvilág

Novák Katalin megsértődhetett Zelenszkijre

MTI / Sándor-palota
MTI / Sándor-palota

Diplomáciai forrásokból megtudta az index.hu, hogy Novák Katalin miért várakoztatja hónapok óta Sándor Fegyir új ukrán nagykövetet, aki, mivel Novák még nem írta alá befogadó nyilatkozatot, nem tudja elkezdeni a diplomáciai munkát.

Kiderült, az egész mögött sértődés húzódhat. Novák ugyanis zokon vette, hogy hatszor próbálta felhívni Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, de hiába. Novák először a háború egyéves évfordulóján, február 24-én akart beszélni Zelenszkijjel, aki azóta sem hívta vissza.

Bár egy háborúban álló ország vezetőjétől talán elnézhető, hogy nem töri össze magát, hogy egy főleg protokolláris feladatokat ellátó államfővel telefonon beszélgessen, Novákék szerint azonban Zelenszkij viselkedése „udvariatlanság egy másik államfővel szemben, főleg egy olyan szomszédos országéval, mint Magyarország, amely csaknem kétmillió ukrán menekültet fogadott be, és folyamatos humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának”.

„Az ukrán elnök viselkedése olyan minősített esete a magyar emberek és a magyar állam megsértésének, amellyel szemben a köztársasági elnök ilyen módon tiltakozik. Tehát, ha Zelenszkij nem hajlandó felemelni a telefont a magyar államfőnek, akkor a magyar köztársasági elnök az előtte fekvő akták sorának végére helyezi az ukrán nagykövet befogadó nyilatkozatát” – idézte az index.hu Novák közeli forrását.

Így hiába küld Kijev egy kárpátaljai magyar háborús hőst Budapestre nagykövetnek Sándor Fegyir személyében, őt sem fogadja a magyar államfő.

Bár a cikkben folyamatos magyar segítségre utal a diplomáciai forrás, az uniós országok közül Magyarország az egyetlen, amely semmilyen katonai segítséget nem nyújt a háború sújtotta Ukrajnának, sőt, még a katonai szállítmányokat sem engedi át a területén, ellenben a magyar kormány több gesztust is tett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Kapcsolódó
Novák Katalin: Nem látok a háború kérdésében olyan árnyaltan, mint a miniszterelnök
Miben mondott ellent Orbán Viktornak? Tiszta-e a lelkiismerete azután, hogy kegyelmet adott Budaházy Györgynek? Tényleg ő a NER jó zsaruja? Akkor is jóban lenne a kormányfővel, ha őt Dobrev Klárának hívnák? Lehet-e független valaki attól, akinek a monogramját fülbevalóként viselte? Mit tanult Orbántól? Államfői működése egyéves évfordulója alkalmából kérdeztük Novák Katalint.

(Nyitókép: A Sándor-palota által közreadott képen Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője, Ingrida Simonyte litván miniszterelnök, Alexander De Croo belga miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Novák Katalin magyar államfő, Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök és Denys Smyhal ukrán miniszterelnök (b-j) Kijevben 2022. november 26-án. Novák Katalin Volodimir Zelenszkij meghívására érkezett az ukrán fővárosba, hogy részt vegyen a Gabonát Ukrajnából (Grain from Ukraine) humanitárius programban.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik