A következő élő közvetítés része Putyin szóvivője elmondta, miről beszéltek órákon át Prigozsinnal

Ukrajna kijelölt budapesti nagykövete szerint a magyarok háromnegyede inni fog Ukrajna győzelmére

Pool / Pool / Getty Images
Pool / Pool / Getty Images

Ukrajna kijelölt magyarországi nagykövete az Ukrinformnak adott interjújában azt mondta:

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja a magyar-ukrán viszony rendezésének a háború megnyerése.

Sándor Fegyir szerint a háború nem csak az ukrán, de az uniós forrásokat is felemészti, de muszáj most erre költeni, különben valaki más seregét fogja etetni az ember.

Biztos vagyok benne, hogy a magyarok 73 százaléka a kocsmákban fog inni Ukrajna győzelmére

– mondta az egyetemi tanárból lett frontkatona. Sándor szerint bizakodására ad okot, hogy az elmúlt fél évben mint egy 70 millió hrivnya (kb. 660 millió forint) értékben adományoztak magyar szervezetek különféle felszereléseket (drónokat, akkumulátorokat, hőkamerákat, adóvevőket, töltőállomásokat, egészségügyi eszközöket stb.)

Sándor listája szerint jelenleg 374 magyar harcolhat az ukrán csapatok soraiban, többségüket a határőregységekhez osztották be, mint a 128. önálló Kárpátaljai rohamdandár, vagy a 33. dandár. Sándor elmesélte, hogy ezért is hordja a vállán a magyar trikolórt, mivel a katonáskodó magyarok így könnyebben felismerik egymást.

Az interjúban szóba került Sándor Fegyir nagyköveti kinevezése, ami jelenleg azért akadt el, mert Novák Katalin március óta nem ért rá aláírni az új nagykövet befogadó nyilatkozatát. Sándor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy tanulja a magyar nyelvet, mármint az irodalmit, mert a köznyelvet már elég jól ismeri. Amikor a két ország közötti hivatalos kapcsolatok helyzetéről kérdezték, illetve arról, hogy miként tervezne javítani a mélypont közeli állapotokon, Sándor azt válaszolta:

Az Ukrán Fegyveres Erők őrmestereként végrehajtom a legfelsőbb főparancsnok utasításait, aki a front ezen szakaszához rendelt.

(Via: Hvg.hu)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik