Nagyvilág europoli

Letartóztatása óta először vett részt EP-ülésen a korrupcióval vádolt Eva Kaili

Julien Warnand / EPA / MTI
Julien Warnand / EPA / MTI

Először vett részt az Európai Parlament ülésén Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő azután, hogy korrupciós vádak miatt tavaly decemberben letartóztatták – írja a Politico.

A politikus – aki az Európai Parlament alelnöke volt – három társával együtt került őrizetbe tavaly december 9-én. A belga hatóságok korrupció vádjával indított nyomozás részeként tartóztatták le őket, a belga rendőrség közlése szerint közel 1,5 millió eurót foglaltak le a brüsszeli régióban házkutatások során. Őrizetbe vették Kaili élettársa, az olasz Francesco Giorgi is, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Maria Arena asszisztenseként dolgozott. Giorgi vallomásában beismerte, hogy tagja volt egy olyan lobbiszervezetnek, amelyet Marokkó és Katar is arra használt, hogy beavatkozzon az Európai Parlament döntéseibe.

Élettársa után Kaili is részleges beismerést tett. Eva Kaili idén áprilisban került házi őrizetbe.

Mint a Politico írja, a politikusnak már a múlt hónapban engedélyezték, hogy részt vegyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén, de ott még nem jelent meg, viszont kedden már részt vett az EP munkájában, és 110-szer szavazott. Kaili egyébként nem adott ki sajtóközleményt visszatéréséről, és a közösségi oldalakon sem jelezte, hogy újra munkába áll. A lap megjegyzi, hogy a képviselő újraaktiválása ajándék az EU-ellenes hangoknak, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, aki a saját EU-ellenes politikai ambíciói erősíétésre használja fel a korrupciós ügyet.

Kapcsolódó
Mit kellene tennie az Európai Parlamentnek, hogy ilyen többet ne fordulhasson elő?
Eva Kaili korrupciós botránya alapjaiban rengette meg az Európai Parlament hitelét. De vajon mit kellene bevetnie az EP vezetésének, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló esetek?
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik