A következő élő közvetítés része A Kígyó-szigetre látogatott Zelenszkij

Saját párttársai fordultak Biden ellen az Ukrajnának küldött kazettás bombák miatt

Gian Marco Benedetto / AFP
Gian Marco Benedetto / AFP

Saját pártjából is támadások érik Joe Biden amerikai elnököt amiatt, hogy jóváhagyta kazettás bombák küldését Ukrajnába.

Betty McCollum minnesotai kongresszusi képviselő „szükségtelennek és szörnyű hibának” minősítette a lépést, szerinte „ezeket a fegyvereket nem Ukrajnába kell szállítani, hanem el kell távolítani a készleteinkből”.

A szintén kongresszusi képviselő Ilhan Omar pedig azt nyilatkozta: „Ha az USA vezető szerepet kíván játszani a nemzetközi emberi jogok terén, akkor nem vehet részt az emberi jogok megsértésében. Támogathatjuk Ukrajna népét a szabadságharcában, de közben ellenezzük a nemzetközi jog megsértését. Valójában a kazettás bombák ártatlan áldozatai szinte kizárólag ukrán civilek lesznek. A vele való kereskedés helyett mindent meg kell tennünk a használatuk megszüntetéséért.”

A Pentagon szerint az amerikaiak legutóbb a 2003-as iraki invázió során alkalmaztak kazettás bombákat; ezt megelőzően a 2001-es afganisztáni konfliktus során dobtak le mintegy másfélezer kazettás bombát.

A kazettás bombák használatát világszerte több mint száz országban tiltják, ugyanis a fel nem robbant lőszerek a konfliktus befejezése után évtizedekig fenyegetik a civileket, különösen a gyerekeket.

(The Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik