Élő Nagyvilág

Zelenszkij Prágában landolt

Nikolay DOYCHINOV / AFP
Nikolay DOYCHINOV / AFP

Podoljak még azelőtt kiakadt a Human Rights Watchra, hogy Biden döntött volna a kazettás bombákról

Az ukrán elnök tanácsadója a Twitteren rohant ki az emberi jogi szervezet véleménye miatt. A HRW arra kérte az orosz és ukrán feleket is, hogy ne használjanak kazettás bombákat, mert komoly károkat tudnak okozni a civil lakosságban. Sőt, az Egyesült Államokat is arra kérték, hogy ne adjon belőle Ukrajnának, mert hosszú távon a civil lakosság szenvedését fogja jelenteni.

Podoljak szerint a HRW agresszív lobbikampányt kezdett, hogy Ukrajna lőszerutánpótlását akadályozza.

Ez egy vicc? Egy prank?

– kérdezte a Twitteren arra, hogy tud ilyet kérni a HRW, miközben Oroszország megszállta Ukrajnát, és civileket ölnek.

Zelenszkij Prágában landolt

Az ukrán elnök épp körúton van, hogy fokozza a támogatást az országa mellett Oroszországgal szemben. Bulgáriából a jelek szerint egyből Csehországba ment, ahol a cseh elnökkel, Petr Pavellel találkozott. Pavel szerint ez azt mutatja, hogy az ukránok értékelik a segítséget.

45-45 fogolyt cserélt Ukrajna és Oroszország

Oroszország és Ukrajna csütörtökön újabb fogolycserét hajtott végre, a harcoló felek ez alkalommal a biztonsági erők 45-45 fogságba esett tagját cserélték ki, írja az MTI.

Az ukrán oldalon katonákat, nemzeti gárdistákat és a polgári védelem tagjait engedték szabadon – ismertette Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

A moszkvai védelmi tárca beszámolója szerint orosz oldalon 45 katona szabadulhatott a fogságból. Ezen felül az orosz fél két gyereket adott át ukrán szüleiknek.

Zelenszkij Törökországba utazik

Az ukrán elnök Erdogan török elnökkel fog tárgyalni a Fekete-tengeri kereskedelmi megállapodásról és a háborúról. Mindezt azután, hogy az orosz állami mezőgazdasági bank nem hozott létre olyan új leányvállalatot, amely része lehet a nemzetközi SWIFT-rendszernek, ettől pedig a Fekete-tengeri megállapodás bedőlését várják július közepén. A megállapodást eleve Törökörszág és az ENSZ tárgyalta ki a felek között egy éve, és ez tette lehetővé, hogy Ukrajna gabonát exportáljon a Fekete-tengeren.

Atomreaktorokat tárgyalhatott ki magának Zelenszkij Bulgáriában

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Bulgáriában járt, ahol annyit mondott csak el hivatalosan, hogy megegyeztek az ukránoknak adott hadisegély folytatásában, és hogy együtt fognak működni a védelmi szektorban, valamint hogy Bulgária részt vehet Ukrajna újjáépítésében.

A Wall Street Journal viszont arról is ír, hogy Bulgária két atomreaktort adhat el Ukrajnának. Az üzletet még nem kötötték meg, de a bolgár NEK energiacég a Belene Atomeromű befejzéséhez adhat el az ukrán Energoatomnak felszerelést hatszázmillió dollár értékben. A háború kezdete óta most először fordulna elő, hogy Ukrajna új orosz nukleáris technikát szerez. A WSJ szerint az, hogy a bolgárok gondolkodnak az eladáson, Oroszország erejének gyengülését jelzi.

Patrusev szerint a NATO egyre nagyobb fenyegetést jelent Oroszország számára

A Tassz hírügynökség idézi Nikolaj Patrusevet, az orosz biztonsági tanács titkárát, aki szerint egyre nő a NATO fenyegetése Oroszországra nézve. Patrusev szerint ez annak köszönhető, hogy jelentős NATO-infrastruktúra épül ki Oroszország határaihoz közel, és egyre jobban figyelik Oroszországot. Emellett taktikai nukleáris fegyvereket állomásoztatnak Oroszország mellett, Európában.

Bulgáriába utazik Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy Bulgária fővárosába utazik, hogy a bolgár miniszterelnökkel és az elnökkel találkozzon Szófiában. Zelenszkij tanácsadója szerint a tárgyalásokon szó lesz többek között a védelmi támogatásokról és a NATO-csúcsról is.

(Guardian)

Lukasenko: Prigozsin visszatért Szentpétervárra

A Reuters gyorshírt közölt arról, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfő szerint a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin már nincs Fehéroroszországban, hanem Szentpéterváron tartózkodik.

A Belta belorusz hírügynökség idézi ezt a szóváltást. Prigozsin és Wagner hollétéről kérdezve Lukasenko a médiának nyilatkozott:

Amennyire értesültem, a Wagner-harcosok a táborukban vannak. Ami Prigozsint illeti, ő Szentpéterváron van. Fehéroroszország területét elhagyta.

Ahogy a 24.hu is többször beszámolt róla, a Wagner csoport egyetlen napra szembefordult megalkotójával és legfőbb megbízójával, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Kapcsolódó
Prigozsin és Putyin rácáfolt az orosz hagyományokra
Az orosz történelemben a hatalmi központokra támadó seregek ritkán értek el sikert, vezetőik pedig még ritkábban élték túl a főváros elleni akcióikat. A leckét megtanulta a Moszkva ellen lázadó Prigozsin és a kipróbált KGB-s Putyin is: mindenkit meglepve gyorsan kompromisszumot kötöttek.

A NAÜ nem talált robbanóanyagokat a zaporizzsjai atomerőműnél

Az ENSZ atomenergia-felügyeletének szakértői, akik az ukrajnai, orosz kézben lévő zaporizzsjai atomerőműnél állomásoznak, egyelőre nem észleltek aknákra vagy robbanóanyagokra utaló jeleket az erőműben, de több bejárásra van szükségük ahhoz, hogy biztosak lehessenek benne – közölte szerdán az ügynökség. Oroszország és Ukrajna kedden azzal vádolta egymást, hogy támadást terveznek Európa legnagyobb atomerőműve ellen, ahol a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már többször figyelmeztetett a katonai összecsapások okozta lehetséges katasztrófára.

(Reuters)

Elképesztő dolgokat találtak Prigozsin házában

Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér házáról és irodájáról közölt állítólagos felvételeket a Kreml-barát Isvestia. A fotók és videók szerint a  házban rengeteg fegyvert és lőszert, készpénzt, aranyrudakat, parókákat és egy „tárgyalásokra” használt pörölykalapácsot találtak, illetve egy imaszobát, tele aranyozott ikonokkal.

A felvételek akkor készültek, amikor orosz biztonsági erők betörtek a házba, ahol van még edzőterem, egy szauna, egy úszómedence, orvosi szoba is , a házhoz tartozó birtokon pedig egy helikopterleszálló.

(via 444)

Négyre emelkedett a reggeli rakétatámadás halálos áldozatainak a száma

Négyre emelkedett a Lvivet ért csütörtöki rakétacsapások halálos áldozatainak száma – közölte a polgármester, miközben a mentők továbbra is egy lakóház romjai között kutatnak túlélők és áldozatok után – írja a The Guardian. Kilenc ember megsebesült, és a mentők folytatják a munkát a helyszínen – közölte a belügyminisztérium közleményében. A rakétacsapás egy épület legfelső két emeletét rombolta le.

Biden megerősítette a svéd NATO-tagság melletti erős amerikai támogatást

Joe Biden amerikai elnök megerősítette az Egyesült Államok erős támogatását Svédország NATO-tagsága mellett, amikor a Fehér Házban fogadta Ulf Kristensson svéd miniszterelnököt szerdán – írja az MTI. A kétoldalú tárgyalást megelőzően az amerikai elnök kijelentette, hogy Svédország erősebbé fogja tenni a NATO-t, és ugyanazokat az értékeket vallja, mint az észak-atlanti szövetség tagállamai. Hozzátette, hogy felkészültek a védelmi szövetség jövő heti csúcstalálkozójára.

Joe Biden szerint a két ország majdnem mindenben egyetért a demokratikus értékek védelmét illetően, ideértve az Ukrajnának nyújtott biztonsági és humanitárius támogatást. A kétoldalú, amerikai-svéd kapcsolatokkal kapcsolatban kiemelte a klímaváltozás elleni fellépést, a szabad indiai- és csendes-óceáni térség melletti közös kiállást, valamint a két ország vállalatainak együttműködését a feltörekvő technológiákat illetően, beleértve az 5G és 6G hálózatok biztonságát is.

Ulf Kristensson köszönetet mondott a svéd NATO-tagsághoz nyújtott erős amerikai támogatásért.

Lakóházat találtak el az oroszok

Orosz rakéta csapódott be egy lakóházba a nyugat-ukrajnai Lviv városában, legalább három ember meghalt – közölte a helyi polgármester. Andrij Szadovij elmondta, hogy további nyolc ember megsérült, köztük egy súlyosan. Félő, hogy még több ember rekedt a romok alatt – írja a BBC. Az orosz hadsereg nem kommentálta a támadást. A támadásban több mint 50 lakás és több mint 50 autó is megsérült.

A polgármester elmondta, hogy nemrég két embert húztak ki a romok alól – de a mentőcsapatok folytatják a keresést.

Olvasói sztorik