Élő Nagyvilág

Váratlanul meghalt a fehérorosz közlekedési miniszter

Olga Maltseva / AFP
Olga Maltseva / AFP

A háború keddi eseményeiről itt tudósítottunk.

Robbanás lehetett egy kijevi bíróságon

A rendőrség a Telegramon írt arról, hogy egy helyi bíróság épületét vizsgálják robbanás miatt. A robbanószert a hírek szerint egy férfi indította be, aki épp bírósági meghallgatásra érkezett az épületbe.

A NAÜ főigazgatóját kritizálta az ukrán elnök főtanácsadója

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója „egyáltalán nem hatékony” a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos fő kockázatok kezelésében – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója egy ukrán hírtelevíziónak adott interjúban. Európa legnagyobb, hatezer megawattos kapacitású atomerőműve tavaly március óta orosz kézen van.

Mihajlo Podoljak a kedd este leadott interjúban bohócmutatványnak titulálta Rafael Grossi tevékenységét, véleménye szerint ugyanis a NAÜ-nek „nyilvánvaló befolyása” van Oroszországra, így a Roszatom orosz állami atomipari vállalatra helyezett nyomással szerinte el lehetett volna érni az orosz visszavonulást és az állítólagos aknák eltávolítását is.

Grossi kedd esti bécsi nyilatkozatában elmondta, hogy az erőmű újfent elvesztette a kapcsolatot a külső áramvezetékkel, így az erőmű kénytelen egy kisebb kapacitású vezetéken keresztül a nemrégiben megjavított helyettesítő áramellátására hagyatkozni. Az eredeti négyből utolsóként megmaradt, 750 kilovoltos áramvezeték helyi idő szerint kedd hajnali fél kettő előtt kapcsolódott le.

A NAÜ közleménye szerint nem világos, mi okozta az áramkimaradást vagy, hogy meddig tart, az erőműnek azonban egyebek mellett a hűtővíz szivattyúzásához is szüksége van áramra.

Az erőműnek ezúttal sikerült elkerülnie, hogy az összes külső áramellátását elveszítse – ami eddig hét alkalommal már megtörtént –, ám az áramvezetéket érő legutóbbi zavar rávilágít az atomerőmű bizonytalan biztonsági helyzetére,

emelte ki Grossi.

Moszkva és Kijev újra és újra az erőmű ellen irányuló támadásokról beszél, és egymás teszik felelőssé a létesítménynél kialakult helyzetért.

(MTI)

Ukrajna és Oroszország egymást vádolják, hogy valamelyik meg fogja támadni az atomerőművet

A Guardian arról ír, hogy az ukrán és orosz felek kölcsönösen azzal vádolják egymást, hogy a másik meg akarja támadni a világ legnagyobb atomerőművét, a frontvonalon fekvő zaporizzsjeit. Zelenszkij ukrán elnök a hírszerzésre hivatkozott, ami szerint orosz katonák robbanószerre emlékeztető tárgyakat helyeztek el az erőmű blokkjainak tetején. Az AP szerint ez egyébként arra is jó lehet, hogy úgy csináljanak, mintha valaki más támadta volna meg az erőművet.

Az ukrán vezérkar szerint a hármas és négyes blokk tetejére tettek akkora tárgyakat, amelyek felrobbantása nem árt még az erőműnek, de azt a látszatot keltheti, hogy Ukrajna lőtte azt.

Oroszországban Dmitrij Peszkov kormányszóvivő beszélt arról, hogy Ukrajna potenciálisan katasztrofális támadásra készülhet az erőmű ellen.

Putyin volt tanácsadója vezeti az állami hírügynökséget

A Kreml szorosabb irányítás alá vonta az állami hírügynökséget, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök volt választási szóvivőjét jelölték ki a Tass vezetésére. Mihail Misusztyin Szergej Mihailovot váltotta le a Tass főigazgatói posztjáról, és Andrei Kondrasovot jelölte a helyére. Mihailov 2012 óta vezette a hírügynökséget. Kondrasov ötven éves, az állami tévé munkatársa volt, és 2018-ban Putyin sajfófőnöke volt a választási központban.

Váratlanul meghalt a fehérorosz közlekedési miniszter

46 éves korában váratlanul elhunyt Alekszej Avramenko fehérorosz közlekedési miniszter – közölte a Belta állami hírügynökség. Korábbi hírek szerint ő volt az egyik felelőse a Ryanair-gép 2021 májusi eltérítésnek – írja a Daily Mail.

Az országot vezető Aljakszandr Lukasenka személyesen rendelte el 2021-ben, hogy egy MiG-29 vadászgép kényszerítse leszállásra a Ryanair gépét bombafenyegetésre hivatkozva. Később hivatalosan is közölték, a gépen nem volt robbanószer, a földetérés után viszont ellenzéki újságírót vett őrizetbe a belarusz rendőrség.

A halál okát egyelőre nem közölték.

Putyin szerint a vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden este közölte, hogy a vártnál jobban teljesít az orosz gazdaság, miután Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök beszámolt neki a legújabb adatokról, amelyek meglepően kedvezőek – olvasható a Kreml weboldalán közzétett jelentésben, amit az MTI szemlézett.

A miniszterelnök közölte Putyinnal, hogy az orosz GDP bővülése az idén meghaladhatja a 2 százalékot, a fogyasztói árak növekedése pedig éves szinten 5 százalék alatt maradhat. Misusztyin Putyinnak azt mondta, hogy az orosz gazdaság továbbra is magabiztosan nyeri vissza erejét, még a kivetett szankciók ellenére is.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter már többször hangoztatta, hogy az orosz költségvetési hiány idén nem haladja meg a GDP 2 százalékát, ezzel azonban a nemzetközi gazdasági elemzők többsége nem ért egyet.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő június végén bemutatott globális helyzetértékelése szerint is a korábban vártnál sokkal erőteljesebb teljesítményt nyújtott az orosz gazdaság: az idei első negyedévben az orosz GDP 1,8 százalékkal csökkent a cég előző előrejelzésében valószínűsített 5,1 százalékos visszaesés helyett.

Az idei második negyedévre vonatkozó feldolgozóipari és szolgáltatási aktivitást mérő beszerzésimenedzser-indexek egyaránt az élénkülést jelző tartományban járnak, sőt meghaladják az Ukrajna elleni invázió előtt mért szinteket.

Tizenegyezren érkeztek kedden Ukrajnából Magyarországra

Az ukrán-magyar határszakaszon 6629-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4181-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 87 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – jelezték.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – áll a közleményben.

Az oroszok szerint több régiójuk ukrán tűz alatt áll

Az orosz Kurszk és Belgorod régiókat ukrán erők tűz alá vették a határon szerda hajnalban – közölték a régió kormányzói, hozzátéve, hogy áldozatokról nem érkezett jelentés.

„Valujki városát az ukrán fegyveres erők lövik” – írta Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazásban helyi idő szerint reggel 7:36-kor. Nem részletezte, hogy rakétatűzről, tüzérségi lövedékről vagy más támadásról van szó.

Roman Starovoyt, Kurszk régió kormányzója azt közölte, egy Ukrajnával is szomszédos faluban egy magánház és egy iskola rongálódott meg a támadások során. Ugyanakkor ő sem közölt részleteket a támadások formájáról.

Eredményes ellentámadásról adtak hírt az ukránok

Az orosz erők elleni ukrán ellentámadás „különösen eredményes” volt az elmúlt napokban, és az ukrán csapatok teljesítik fő feladataikat – mondta kedden Olekszij Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára.

Hanna Maliar, Ukrajna védelmi miniszter-helyettese is arról számolt be, hogy a lerombolt Bahmut város környékén a heves orosz ellenállás ellenére is javult a poziciójuk – írja a Reuters.

Az összeütközések jelenlegi szakaszában az ukrán védelmi erők teljesítik az első számú feladatot: az orosz hadsereg erőinek, felszerelésének, üzemanyagraktárainak, katonai járműveinek, parancsnoki állomásainak, tüzérségi és légvédelmi erőinek maximális megsemmisítését

– tette hozzáa Danilov.

„Az elmúlt néhány nap különösen gyümölcsöző volt” – mondta, anélkül, hogy részleteket közölt volna a csatatérről. Valerij Serszen, a déli katonai parancsnokság szóvivője azt mondta, hogy az ukrán csapatok a heves orosz ellenállás ellenére akár két kilométerrel előrébb nyomultak Dél- Ukrajna, azaz Berdjanszk irányába

Zelenszkij: az oroszok robbanóanyagot helyezhettek el a zaporizzsjai atomerőmű tetején

Ukrajna elnöke szerint Oroszország támadást tervezhet a zaporizzsjai atomerőmű ellen – írja a The Guardian. Volodomir Zelenszkij azt közölte, hogy az orosz csapatok robbanóanyagnak látszó anyagot helyeztek el az erőmű tetején.

Zelenszkij ukrán hírszerzésre hivatkozva elmondta, hogy a tárgyakat a jelenleg Oroszország birtokában lévő erőmű több épületének tetején helyezték el.

Zelenszkij kedden tájékoztatta Emmanuel Macron francia elnököt Oroszország „veszélyes provokációiról” a délkelet- ukrajnai atomerőművel összefüggésben. Azt mondta, hogy megállapodtak Macronnal abban, hogy az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetével együtt próbálják ellenőrzés alatt tartani a helyzetet.

Zelenszkij már korábban is beszélt róla, hogy Oroszország készen áll rá, hogy robbanást idézzen elő az erőműben, ami beláthatatlan következményekkel járna.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik