A következő élő közvetítés része Váratlanul meghalt a fehérorosz közlekedési miniszter

A NAÜ főigazgatóját kritizálta az ukrán elnök főtanácsadója

Olga Maltseva / AFP
Olga Maltseva / AFP

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója „egyáltalán nem hatékony” a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatos fő kockázatok kezelésében – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója egy ukrán hírtelevíziónak adott interjúban. Európa legnagyobb, hatezer megawattos kapacitású atomerőműve tavaly március óta orosz kézen van.

Mihajlo Podoljak a kedd este leadott interjúban bohócmutatványnak titulálta Rafael Grossi tevékenységét, véleménye szerint ugyanis a NAÜ-nek „nyilvánvaló befolyása” van Oroszországra, így a Roszatom orosz állami atomipari vállalatra helyezett nyomással szerinte el lehetett volna érni az orosz visszavonulást és az állítólagos aknák eltávolítását is.

Grossi kedd esti bécsi nyilatkozatában elmondta, hogy az erőmű újfent elvesztette a kapcsolatot a külső áramvezetékkel, így az erőmű kénytelen egy kisebb kapacitású vezetéken keresztül a nemrégiben megjavított helyettesítő áramellátására hagyatkozni. Az eredeti négyből utolsóként megmaradt, 750 kilovoltos áramvezeték helyi idő szerint kedd hajnali fél kettő előtt kapcsolódott le.

A NAÜ közleménye szerint nem világos, mi okozta az áramkimaradást vagy, hogy meddig tart, az erőműnek azonban egyebek mellett a hűtővíz szivattyúzásához is szüksége van áramra.

Az erőműnek ezúttal sikerült elkerülnie, hogy az összes külső áramellátását elveszítse – ami eddig hét alkalommal már megtörtént –, ám az áramvezetéket érő legutóbbi zavar rávilágít az atomerőmű bizonytalan biztonsági helyzetére,

emelte ki Grossi.

Moszkva és Kijev újra és újra az erőmű ellen irányuló támadásokról beszél, és egymás teszik felelőssé a létesítménynél kialakult helyzetért.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik