Nagyvilág

Közel ezer embert tartóztattak le a franciaországi zavargások negyedik éjszakáján, Marseille-be erősítést kellett küldeni

Hans Lucas via AFP
Hans Lucas via AFP

A legfrissebb hírek szerint már közel ezer embert letartóztattak a franciaországi zavargások negyedik éjszakáján – írja a BBC.  A The Guardian cikkében arról is olvashatunk, hogy péntek éjszaka országszerte közel 80 rendőr megsérült. Gérald Darmanin francia belügyminiszter ennek ellenére arról beszélt, hogy a péntek éjszaka nyugodtabban telt, „visszaszorult az erőszak”, miután országszerte 45 ezer rendőrt vezényeltek ki. A zavargások kedden kezdődtek, miután a rendőrség agyonlőtt egy 17 éves algériai származású fiút Párizs külvárosában, Nanterre-ben.

Péntek éjszaka a legsúlyosabb zavargások Marseille-ben voltak, ahol a tüntetők tűzijátékot lőttek a rendőrökre és kukákat gyújtottak fel. Benoit Payan polgármester kérésére rendőri erősítést küldtek a városba. Marseille-ben egyébként tegnapra betiltották a tiltakozást, de sok helyit ez sem akadályozott meg, hogy utcára vonuljon.

CHRISTOPHE SIMON / AFP Protesters clash with CRS riot police in Marseille, southern France on June 30, 2023, over the shooting of a teenage driver by French police in a Paris suburb on June 27. The unrest has come in response to the killing of 17-year-old Nahel, whose death has revived longstanding grievances about policing and racial profiling in France’s low-income and multi-ethnic suburbs. (Photo by CHRISTOPHE SIMON / AFP)

Nemcsak Marseille-ben, Lyonban is kaotikus volt a helyzet.

A köztársaság fog győzni, nem a zavargók

– mondta a belügyminiszter, aki szombat kora reggel találkozott a rendőrség vezetővel. Darmanin megerősítette, hogy Marseille-be éjszaka erősítést kellett küldeni. Csak itt a belügyminisztérium szerint több mint 80 letartóztatás történt, és „jelentős erősítést küldtek, miután Benoit Payan polgármester felszólította a kormányt, hogy azonnal küldjön további csapatokat.”

A tüntetők kifosztottak egy Aldi üzletet, és egy hangos robbanást is lehetett hallani a városban. Utóbbi okát a hatóságok vizsgálják, de halálos áldozatról nem tudnak. Egy fegyverraktárból több puskát is elraboltak, de lőszert nem vittek el

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik