Nagyvilág

Zavargások Franciaországban: Marseille-ben egy napra betiltják a tiltakozásokat

Marseille-ben betiltják a tiltakozásokat, leállítják a tömegközlekedést

Franciaország második legnagyobb városában, Marseille-ben egy napra betiltják a nyilvános demonstrációkat. A városban helyi idő szerint este 7 órától a tömegközlekedés is leáll.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint tovább 875-re az őrizetbe vett személyek száma. A három napja dúló zavargások során országszerte 492 épületet rongáltak meg, 2000 járművet gyújtottak fel és 3880 tűzokozás történt.

Pénteken Emmanuel Macron francia elnök újabb válságtanácskozást hívott össze. Minisztereivel arról egyeztet majd, hogy miként lehetne megfékezni a hét eleje óta tartó zavargásokat, melyek az ország lakótelepeiről a nagyvárosok központjaiba is átterjedtek, és további eszkaláció veszélye fenyeget.

Mint ismert, kedden Párizs elővárosában, Nanterre-ban egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt. A rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, ugyanis az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat. Macron megmagyarázhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte a történteket.

Csütörtök este a harmadik napja is folytatódtak a zavargások.

A hivatalos tájékoztatás szerint országszerte több mint 667 embert vettek őrizetbe a rendőrök.

A tüntetők tűzijátékokkal és petárdákkal vették célba a rendőröket, kukákat, buszokat, buszpályaudvarokat gyújtottak fel, volt, ahol középületeket is megrongáltak. Lyonban, Rennes-ben, továbbá Dijonban és Burgundia más városaiban zavargások törtek ki, délen Marseille központjában, északon Lille-ben és környékén voltak összecsapások. A tüntetők a fővárosban is összecsaptak a rendőrökkel. A zavargók kukákat gyújtottak fel, és először fordult elő, hogy Párizs központjában boltokat fosztogattak.

Az országban egyre feszültebb a helyzet: Párizsban az elit alakulatokat is készenlétbe helyezték.

Legalább három Párizs környéki városban, köztük Clamartban, Compiègne-ben és Neuilly-sur-Marne-ban teljes vagy részleges éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el. Csütörtök délután országszerte demonstrációkat tartottak. Nanterre elővárosban, ahol a fiút agyonlőtték, a rendőrség tájékoztatása szerint 6200-an vettek részt egy megemlékezésen.

A zavargások Brüsszelbe is átterjedtek. A belga fővárosban tíz embert állítottak elő:

Kapcsolódó
Brüsszelbe is átterjedtek a zavargások a Párizsban lelőtt tinédzser halála miatt
Még mindig zajlanak a fiatalok és a rendőrség közötti összecsapások.

(The Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik