A következő élő közvetítés része Ukrán kémfőnök: az FSZB megbízást kapott Prigozsin meggyilkolására

Az Egyesült Államok kazettás bombákat adhat Ukrajnának

Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP
Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP

A Biden-kormányzat erősen fontolgatja, hogy jóváhagyja a sokat vitatott kazettás bombák átadását Ukrajnának – mondta több, az ügyre rálátó személy a CNN-nek.

A névtelenségüket kérő tisztviselők szerint a Fehér Ház hamarosan meghozza döntést, melynek értelmében a fegyverek már a jövő hónapban bekerülhetnek az Ukrajnának szánt újabb katonai segélycsomagba.

Az Egyesült Államok azért is vonakodik az ellentámadó ukrán erőknek kazettás bombákat szállítani, mert azok veszélyt jelenthetnek a civil lakosságra, ráadásul az USA több fontos szövetségese, köztük az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország is aláírta a kazettás bombák betiltását.

Az amerikaiak 2016-ban vonták ki a forgalomból a kazettás bombákat. Korábban gyakran bevetették őket Afganisztánban, a bunkerek és barlangok elleni légicsapások során.

Katonai tisztviselők és elemzők Ukrajna nagy mennyiségű tüzérségi lőszerigénye nehezen fenntartható a háború elhúzódása esetén. Ebben segíthetnek a kazettás bombák, melyekből a kivonás után nagy mennyiség áll a rendelkezésre az amerikai raktárakban.

Kazettás bombát az oroszok is bevetettek a háború idején. Annak ellenére, hogy ez a fegyvertípus városharcban nem túl hatékony, hiszen nem képes betonépületek, fedezékek, bunkerek pusztítására, az oroszok a háború elején Harkiv városában vetettek be kazettás bombát.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik