Nagyvilág

Hónapok óta nem engedik főkonzulként munkába állni Kanadában a volt jobbikos képviselőt

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

Több hónapja nem tudja megkezdeni torontói főkonzuli szolgálatát Bencsik János, a Jobbikból 2020-ban kilépő volt országgyűlési képviselő, írja a Szabad Európa. Diplomáciai forrásoktól a lap úgy tudja: kanadai magyar szervezetek, alapítványok, magánszemélyek is tiltakoztak Bencsik kinevezése ellen a korábbi, szélsőséges megnyilvánulásai miatt.

A Szabad Európa magyarázata alapján a nagykövetekkel ellentétben a főkonzuloknak nincs szükségük befogadónyilatkozatra, ám Bencsik kinevezését egyelőre ellehetetleníti, hogy – bár februárban letette a konzuli vizsgát – nem kapott kanadai vízumot.

A portál arról is ír, hogy a Torontói Holokausztmúzeum júniusi megnyitója előtt az esemény szervezői külön jelezték a főkonzulátusnak, hogy Bencsik „nemkívánatos vendég”.

A Szabad Európa Bencsik több, az Alfahíren megjelent írása mellett idéz egy Torontóban élő magyar-kanadai állampolgárt, aki szintén bejelentést tett a volt jobbikos politikussal szemben, ő azt mondja:

Kanada egy liberális és befogadó ország. Itt ha jelzed a képviselőnek, hogy valakinek korábban antiszemita, rasszista megjegyzései voltak, azzal foglalkozni fognak.

Bencsik János 2009 óta a Jobbik tagja volt, a parlamentbe 2019-ben került be, majd 2020-ban, Jakab Péter elnökké választása után távozott a pártból, és független képviselőként folytatta. Később pártot alapított Polgári Válasz néven, mely végül nem indult el a 2022-es országgyűlési választáson. 2022 végén derült ki, hogy a Szijjártó Péter vezette külügyi tárca négy évre Torontóba küldené főkonzulnak.

A magyar külügyminisztérium, Magyarország torontói főkonzulátusa, Kanada budapesti nagykövetsége és Bencsik János egyelőre nem válaszolt a Szabad Európa kérdéseire, a kanadai külügyminisztérium szóvivője pedig csak annyit, hogy „a kanadai kormány nem nyilatkozik a diplomáciai kinevezések állapotáról”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik