Nagyvilág

A lengyelek nagyon, a magyarok viszont nem bíznak Bidenben egy kutatás szerint

Elnökségének harmadik évében többnyire pozitívnak ítélik meg Joe Biden tevékenységét a különféle országok lakosai – derül ki a Pew Research Center most nyilvánosságra hozott kutatásából. A felmérésben részt vevő 23 országban a megkérdezettek 54 százaléka bízik az amerikai elnökben, míg 39 százalékuk nem. Hasonlóképpen, az Egyesült Államokkal kapcsolatos általános vélemények nagyrészt pozitívak: a válaszadók 59 százaléka kedvező értékelést adott az Egyesült Államoknak.

Az egyes országokat nézve azonban igen eltérő eredmények születtek. Az Egyesült Államokkal kapcsolatos pozitív attitűd különösen Lengyelországban és Izraelben erős: előbbiben 93 százalékos, utóbbiban 87 százalékos. A Pew megjegyzi, hogy Lengyelországban az USA kedveltsége az ukrajnai háború kitörése után ugrott meg látványosan és azóta is magasan van.

Ezzel szemben Magyarországon többségben vannak azok (51 százalék), akiknek negatív véleményük van az Egyesült Államokról, és 44 százaléknyi az, akinek pozitív – ez rekord alacsony eredménynek számít.

Igen nagy különbség van a lengyelek és a magyarok között Joe Biden megítélésében is: míg a lengyel válaszadók 83 százaléka a nemzetközi ügyekkel kapcsolatban megbízik az amerikai elnökben, addig a magyaroknak csak a 19 százaléka válaszolt így.

Érdemes hozzátenni azonban, hogy Magyarország nem az egyetlen olyan NATO-szövetséges, amelyik korlátozott mértékben bízik Bidenben. Spanyolországban, Franciaországban, Görögországban és Olaszországban a válaszadók legalább fele mondta azt, hogy nem bíznak abban, hogy Biden helyesen cselekszik a világ ügyeit illetően.

Mindezekkel együtt a magyarok az USA-t a világ vezető gazdasági hatalmának tartják. Az összes megkérdezett 41 százaléka szerint az Egyesült Államok a világ vezető gazdasági hatalma, és ez a nézet különösen gyakori Dél-Koreában, Japánban, Izraelben, Lengyelországban, Indiában, Magyarországon és Svédországban, ahol a fele vagy több az Egyesült Államokat nevezi a vezető gazdaságnak. 33 százalék szerint Kína a vezető globális gazdasági hatalom, Olaszország pedig az egyetlen nemzet a tanulmányban, ahol a többség ezt az álláspontot képviseli, bár az ausztrálok fele, Görögországban és Spanyolországban pedig 48 százaléka egyetért ezzel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik