Nagyvilág

Szijjártó Péter már előre tudott a Lukasenka-Prigozsin megegyezésről

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Kizárólag kormánypárti újságíróknak tartott sajtótájékoztatót a magyar külügyminiszter Luxemburgban, az uniós tárcavezetők tanácskozásának szünetében – írja a hvg.hu.

Szijjártó Péter többek között beszélt Jevgenyij Prigozsin lázadásáról, amit „hétvégi helyzet”-ként említett.

A  külügyminiszter elmondta, hogy a magyar kormány szorosan figyelemmel követte az eseményeket. Szijjártó telefonon egyeztetett:

  • Denisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettessel,
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel,
  • Szergej Alejnyik belorusz külügyminiszterrel.

Mindezeknek a hívásoknak köszönhetően Szijjártó Péter a Lukasenka-Prigozsin megegyezésről már azt megelőzően tudomást szerzett, hogy az nyilvánosságra kerül volna.

Szijjártó arról is beszélt, hogy az orosz-ukrán eseményeknek nincs harctéri, csak diplomáciai megoldása, azonban szerinte az EU és a tagállamok is ragaszkodnak a katonai megoldáshoz.

Hozzátette, hogy mielőtt Európa főszerepet játszana az ukrán újjáépítésben, tisztázni kell, hogy a tagállamoknak szánt fejlesztési forrásokat vajon az Európai Bizottság elköltötte-e Ukrajnában (erről beszélt a hétvégén Deutsch Tamás is).

A luxemburgi tanácskozáson a külügyminiszterek úgy döntöttek, hogy az Ukrajnának szánt fegyvervásárlások finanszírozását megvalósító Európai Békekeret költségvetését 3,5 milliárd euróval megnövelik, így már 12 milliárd eurósra nőtt ez a forrás, amelyből eddig mintegy 6 milliárd eurót ki is fizettek azoknak a tagállamoknak, amelyek fegyvert szállítanak az ukránoknak. Ez a folyamat azonban megakadt, mert a legutóbbi, 500 millió euró kifizetéséhez Magyarország nem járult hozzá. A kormány ugyanis azt szabta feltételül, hogy az ukránok vegyék le az OTP-t a háború nemzetközi szponzorait tartalmazó – egyébként semmilyen jogi vagy gazdasági következménnyel nem járó – listájukról – írja a hvg.hu.

Kapcsolódó
Putyin szakácsából gyilkos zsoldosvezér: a lázadó Prigozsin portréja
Az egykori börtöntöltelék és bolhapiaci hotdog-árus világpolitikai tényezővé nőtte ki magát internetes trollhadseregével és a Wagner Csoport zsoldosaival. Jevgenyij Prigozsin „Putyin szakácsából” vált Putyin végrehajtójává, profi zsoldosok és börtönből szabadult gyilkosok főnökévé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik