Belföld europoli

Deutsch Tamás azt gyanítja, hogy a Magyarországnak járó pénzeket kapja meg Ukrajna

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Tisztázni kell, hogy a 2021-ben indult európai uniós költségvetési ciklus első két és fél évében az Európai Bizottság (EB) milyen jogcímeken és mekkora összeget juttatott Ukrajnának – jelentette ki a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Deutsch Tamás az MTI szerint.

Deutsch azt mondta, Magyarország, Lengyelország és még három tagállam egyetlen eurócentet sem kapott a helyreállítási alap forrásaiból. Így szerinte felvetődhet a kérdés, hogy a tagállamok fejlesztéseinek finanszírozására szolgáló források azért nem jutnak el a tagállamokhoz, mert ezeket a pénzeket adta oda Brüsszel Ukrajnának? A pénzek valójában persze nem ezért nem jutnak el Magyarországra, hanem azért, mert az Európai Bizottság nem fogadta el Magyarország helyreállítási tervét, viszont alapvető változtatásokat kér a pénzért cserébe. Erről itt írtunk részletesebben.

Deutsch szerint sokaknak az a benyomása, hogy „a magyar költségvetési gazdálkodás Gyurcsány-korszakból jól ismert módszereit” alkalmazza a brüsszeli bürokrácia, trükkök százaival próbálja elrejteni azt, hogy az európai adófizető polgárok pénzéből mekkora összeget juttatott már eddig Ukrajnának. Elvárható lenne a brüsszeli bürokráciától, hogy akár „kockás füzetből kitépett papírlapon” vagy a költségvetési címeket, sorokat tartalmazó táblázatban elküldjék a tagállamoknak ezeket a tételeket – mondta.

A segélyekről egyébként viszonylag egyszerű keresésekkel lehet adatokat találni.

Az nem járja, hogy minden héten egy-két-három milliárdnyi” Ukrajnának szánt plusztámogatás ötletével áll elő az EB, de hogy pontosan mekkora összeget juttatott Ukrajnának, arról senkinek nincs pontos adata – jelentette ki Deutsch Tamás. A pontos adatok itt tekinthetőek meg.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik