Nagyvilág

Szijjártó: Orbán kérésére Szerbia szabadon engedi a koszovói rendőröket

Aleksandar Vučić szerb elnök az imént arról tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a múlt heti találkozójukon megfogalmazott kérésének megfelelően a szerb hatóságok hamarosan kiengedik őrizetből a korábban elfogott három koszovói rendőrt,

számolt be a Facebookon hétfő délelőtt Szijjártó Péter külügyminiszter.

Az ügy előzménye, hogy a koszovói rendőrség korábban elfogott egy szerb férfit, akit a májusi koszovói incidensek során a szerb rendőrök és KFOR katonák ellen elkövetett támadások fő szervezőjének tartanak. Az incidensekben magyar katonák is megsérültek.

Később a koszovói hatóságok további személyeket is őrizetbe vettek, június közepén viszont az AP számolt be arról, hogy a szerb hatóságok szerdai bejelentése szerint három „állig felfegyverzett” koszovói rendőrt fogtak el Szerbiában, a közös határ közelében. A koszovói hatóságok szerint a férfiakat azonban nem Szerbiában, hanem Koszovóban „rabolták el”, miközben a saját területükön járőröztek.

A magyar miniszterelnök ezt követően arra kérte Vučićot, hogy Szerbia engedje szabadon a koszovói rendőröket, ez ugyanis szerinte akár elő is mozdíthatná Szerbiát az európai integráció útján.

Szijjártó Facebook-bejegyzésében hozzátette:

Orbán Viktor nagyra értékeli a szerb elnök lépését, melyet súlyos kihívásokkal terhelt időszakban hozott meg, s mely döntés világos bizonyítéka a szerb és a magyar nemzet közötti mély barátságnak és a két ország közötti stratégiai együttműködésnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik