Nagyvilág

Orbán a koszovói rendőrök elengedésére kérte a szerb elnököt

Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI
Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI
Vucic majd megfontolja, de Brüsszelben nem tárgyal Koszovóról.

Nem vesz részt Aleksandar Vucic szerb elnök azon a találkozón, amelyre Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hívta meg Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel együtt – írja az MTI. Az állami hírügynökség szerint a szerb elnök erről kedden beszélt a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács megalakítását követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor társaságában.

Vucic azt mondta, nem hajlandó tárgyalni a koszovói kormányfővel, amíg „nem engedik szabadon az elfogott szerbeket”. Hozzátette: Albin Kurtival azért sincs miről tárgyalnia, mert szerinte soha sem mutatott szándékot a párbeszédre, „mindig csak a saját monológjait ismételgette”.

A szerb államfő az „elfogott szerbek” említésével arra utalt, hogy a koszovói rendőrség korábban elfogott egy szerb férfit, akit a májusi koszovói incidensek során a szerb rendőrök és KFOR katonák ellen elkövetett támadások fő szervezőjének tartanak. Később a koszovói hatóságok további személyeket is őrizetbe vettek. A múlt héten viszont az AP számolt be arról, hogy a szerb hatóságok szerdai bejelentése szerint három „állig felfegyverzett” koszovói rendőrt fogtak el Szerbiában, a közös határ közelében. A koszovói hatóságok szerint a férfiakat azonban nem Szerbiában, hanem Koszovóban „rabolták el”, miközben a saját területükön járőröztek.

Albin Kurti miniszterelnök akkor a koszovói rendőrök „elrablását” agresszív cselekménynek minősítette, amelynek célja a koszovói helyzet eszkalálása és Koszovó destabilizálása. Vucic elnök akkor ezzel szemben a koszovói rendőröket letartóztató szerb hatóságok „professzionalizmusát” méltatta, és elutasította a vádat, hogy a szerb rendőrök átlépték volna a koszovói határt. A populista államfő később a szerb állami televíziónak adott interjújában azzal vádolta meg Kurit, hogy „háborúra törekszik”, és azt mondta, hogy a térség „a háború és a béke közötti válaszúton” van.

Orbán Viktor miniszterelnök a keddi sajtótájékoztatón arra kérte Vucicot, hogy Szerbia engedje szabadon a három koszovói rendőrt, ez ugyanis szerinte akár elő is mozdíthatná Szerbiát az európai integráció útján.

A szerb elnök erre úgy reagált, megfontolja a kérést, a koszovói rendőrök ügye azonban a szerbiai igazságügyi szervek hatáskörébe tartozik.

Josep Borrell a feszültségek csillapítása érdekében kezdeményezett tárgyalást a szerb elnök és a koszovói miniszterelnök között. A tárgyalás helyszínéül Brüsszelt javasolta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik