Nagyvilág

A vártnál kisebb kamatemelésről döntött a török jegybank, beszakadt a líra

Adem ALTAN / AFP
Adem ALTAN / AFP

A török központi bank 6,5 százalékponttal, 8,5 százalékról 15 százalékra emelte az irányadónak számító, hétnapos repokamatot. A jegybank 2021 márciusa óta először döntött jelentős kamatemelés mellett, ami elmozdulást jelez a konvencionálisabb gazdaságpolitika irányába.

A májusban újraválasztott Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrég átalakította gazdasági csapatát:  jegybank élére Hafize Gaye Erkant nevezték ki, aki korábban a Goldman Sachs Groupnál, valamint a First Republic Banknál töltött be vezető pozíciókat. Erkan az első nő a török központi bank élén, aki a magas infláció ellensúlyozása érdekében első kamatdöntő ülését 650 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot.

Előzetes piaci várakozások legalább 21 százalékos rátával számoltak, így jegybank döntése esésbe kapcsolt a török líra. 

A vártnál kisebb kamatemelés mellett a török devizatartalékról szóló hírek miatt zuhanni kezdett a török fizetőeszköz. A dollárral szemben már 2,5 százalékos a gyengülés, a jegyzés átvitte a 24-et. Ez történelmi mélypontot jelent, ráadásul a gyengülés a 24-es szint után is folytatódott: délután kettő után már 24,4-nél jár a jegyzés.

(Portfolio/MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik