Nagyvilág

Elutasították az oroszok által kémkedéssel vádolt amerikai újságíró fellebbezését

NATALIA KOLESNIKOVA / AFP
NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

A Wall Street Journal kémkedéssel vádolt újságírója csütörtökön elvesztette az előzetes letartóztatás meghosszabbítása elleni fellebbezését Moszkvában. Evan Gershkovich tagadja a vádakat – számolt be a CNN.

Gershkovich fogva tartását a múlt hónapban hosszabbították meg. Mivel elvesztette a fellebbezést, augusztus 30-ig marad a hírhedt moszkvai Lefortovo börtönben, melyet a szovjet időkben még a KGB működtett: itt tartották fogva a kémkedéssel vádolt személyeket. Gershkovich az első amerikai újságíró a hidegháború óta, akit kémváddal gyanúsítanak az oroszok.

Amennyiben bűnösnek találják akár 20 év börtönbüntetés is kaphat.

Az újságírót, aki a Wall Street Journal moszkvai irodáját vezette március 30-án Jekatyerinburgban vette őrizetbe az FSZB. A 31 éves férfi a nyomozók állítása szerint „az amerikai fél utasítására államtitoknak minősülő információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatának tevékenységéről”. Gershkovich ellen azóta vádat is emeltek, Washington pedig hivatalosan is deklarálta, hogy valótlannak tartja a kémvádakat, vagyis a szövetségi kormány álláspontja az, hogy a férfit túszként tartják fogva az oroszok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik